Σήμερα η εκκλησία μας με μεγάλη χαρμονή εορτάζει την μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου. Ακόμη ένας Άγιος που υπέφερε από την ίδια την τότε ηγεσία της εκκλησίας. Εκδιώχθηκε, συκοφαντήθηκε και αφορίστηκε.

Ο ιερός Χρυσόστομος αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους διδασκάλους εκείνης της εποχής. Πέρα από την ύψιστη γνώση που διακατείχε βαθιά μέσα στην καρδιά του, η αγάπη για τον Θεό ήταν αυτή που συμπλήρωνε τα κενά που η γνώση δεν μπόρεσε.

Ανήκει σ’ αυτούς που φαίνονται «ὡς φωστῆρες ἐν κόσμῳ» (Προς Φιλιππησίους, 6′ 15.). Δηλαδή σαν φωτεινά αστέρια μέσα στον κόσμο. Ο ιερός Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της πατριαρχείας του υπήρξε αδυσώπητος ελεγκτής κάθε παρανομίας και κακίας. Αυτό όμως έγινε αιτία να δημιουργήσει φοβερούς εχθρούς.

Κατά την Ιερατική του διακονία ανέπτυξε όλα τα ψυχικά του χαρίσματα, πύρινο θείο ζήλο και πρωτοφανή ευγλωττία στα κηρύγματα του.

Να σημειώσουμε, ότι ο ιερός Χρυσόστομος πέθανε την 14η Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω εορτής της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μετατέθηκε η εορτή της μνήμης του την 13η Νοεμβρίου

Νικόλαος Μαρούδας

Πνευματικό τέκνο του Γέροντα Αθανασίου Μισσού

Ἀπολυτίκιον Ἦχος πλ. δ’.

Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here