Σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου. Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στη Ρωσία το 1690. Κατά το Ρωσοτουρκικό πόλεμο αιχμαλωτίστηκε και δόθηκε σε κάποιον Τούρκο αξιωματικό στο Προκόπι της Μ. Ασίας.

Έζησε σε σκληρές συνθήκες διαβίωσης. Κοιμόταν στο σταύλο μαζί μα τα ζώα που φρόντιζε. Η χάρη του αγίου έφερε ευλογία στο σπίτι του αφεντικού του, ο οποίος πλούτισε και έγινε πολύ ισχυρός.

Κάποτε ο Τούρκος πήγε για προσκύνημα στη Μέκκα και ο άγιος με θαυμαστό τρόπο του έστειλε ένα πιάτο με ζεστό ρύζι πιλάφι. Αρχικά δεν τον πίστεψαν αλλά όταν γύρισε ο Τούρκος και είχε μαζί του το πιάτο πείστηκαν όλοι για το θαύμα.

Ο αφέντης θέλοντας να τιμήσει τον άγιο θέλησε να του προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αλλά ο άγιος δε δέχθηκε. Συνέχισε να κοιμάται στο σταύλο δουλεύοντας τη μέρα και προσευχόμενος τη νύχτα ως τις 27 Μα’ί’ου 1730 που αναχώρησε για την ουράνια βασιλεία.

Ενταφιάστηκε χριστιανικά και όταν έκαναν την ανακομιδή τοποθέτησαν το άφθαρτο σκήνωμά του σε λάρνακα στο ναό του Αγ. Γεωργίου που πήγαινε και προσευχόταν όταν ζούσε.

Το 1834 χτίστηκε στο Προκόπι μεγάλος ναός του Μ. Βασιλείου και μετέφεραν το σκήνωμα εκεί που παρέμεινε έως το 1924 που με την ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας-Τουρκίας, που έγινε τότε, μεταφέρθηκε στο Νέο Προκόπι, στην Εύβοια.

Το 1930 ξεκίνησε το χτίσιμο του ναού προς τιμήν του, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1951 μετά από πολλούς κόπους των πιστών. Τότε μετέφεραν εκεί το λείψανο του Αγίου όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Πάρα πολλά θαύματα κάνει ο άγιος καθημερινά σε αυτούς που τον επικαλούνται με πίστη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here