«Πνευματική εκτίναξη» Δήμητρα Γ. Σαρρή (φοιτήτρια τμήμ. Θεολογίας, Θεολογικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών)

Στην ζωή του ανθρώπου αυτό που έχει σημασία είναι ο στόχος που θέτει, μα για να πετύχει κανείς τον (όποιο) στόχο του πρέπει να έχει και σημάδι.

Ο ευσεβής χριστιανός τον στόχο που θέτει είναι ο Παράδεισος, η θέση του κοντά στον Θεό, η συναρίθμησή του στους επουρανίους Του στρατιώτες. Η υπερύψωση και πνευματική του ανύψωση. Το σημάδι και η διαδικασία για τούτο τον στόχο είναι ο χριστιανός να περάσει από το στάδιο της ταπεινώσεως, σκυφτός και αγαθός.

Στο μυαλό μου, του Χριστού ο άνθρωπος αποτυπώνεται ωσάν το βέλος ενός τόξου, με το τόξο να προσομοιάζει τον χώρο της Εκκλησίας. Όπως το τόξο δίνει “υπόσταση” και την αυτήν λειτουργία του βέλους, όπως το τόξο καθίσταται ο τόπος στον οποίον δρα το βέλος, στον οποίον προετοιμάζεται για τον σκοπό του, απ’ όπου παίρνει ώθηση και ο οποίος αποτελεί την μοναδική αφετηρία για την κίνηση και την εκτίναξη του βέλους, έτσι και η Εκκλησία είναι ο “τόπος” που προετοιμάζει τον θεοσεβή χριστιανό, που τον βοηθά και τον ωθεί να φτάσει τον στόχο του, ο “τόπος” που είναι η αφετηρία της πνευματικής του τελειώσεως, απ’ όπου θέτει τον στόχο, και “δουλεύει” και “εργάζεται” για το σημάδι.

Μονάχα που σε τούτο το τόξο η κίνηση δεν γίνεται οριζοντίως. Εδώ η κίνηση πραγματώνεται καθέτως, από την γη με κατεύθυνση τα μύχια του ουρανού… τον Παράδεισο. Το τόξο τεντώνεται προς την γη και εκτινάσσεται το βέλος με προορισμό, με στόχο και διεύθυνση τον ουρανό.
 
Έτσι, η Εκκλησία διδάσκει για την ταπείνωση, για το πώς θα σκύβει ψυχοσωματικά ο χριστιανός και ύστερα θα ορθώνεται ψυχή τε και σώματι, αφού πρώτα ο Θεός -που συνέχει Εκκλησία και πιστό, τόξο και βέλος- αφήσει από τα δάχτυλά Του το βέλος να εκτιναχτεί από το τόξο Του!…
 
Δήμητρα Γ. Σαρρή
(φοιτήτρια τμήματος Θεολογίας, Θεολογικής Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών)
(Υποσημείωση:

Σε τούτη την παραβολή, ο Θεός δεν είναι ο τοξοβόλος εκείνος που ορίζει την κατεύθυνση του βέλους του. Ο Θεός -εδώ- καθίσταται ο τοξοβόλος που κρατά το τόξο και το βέλος, που συνέχει αυτά τα δύο μαζί, παραβολικά την Εκκλησία και τον χριστιανό. Καθώς χωρίς τον τοξοβόλο/τον Θεό τίποτα από τα παραπάνω ζεύγη δεν έχει σημασία.

Ο τοξοβόλος δεν χειραγωγεί την κίνηση του βέλους του, το μόνο που παραχωρεί στο βέλος/πιστό είναι η ελεύθερη βούληση. Το βέλος, λοιπόν, κινείται διά της ελεύθερης βουλήσεως μονάχα.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here