Είμαστε ένα βήμα πριν την Μεγάλη Σαρακοστή, μιας και ήδη διανύουμε την τρίτη εβδομάδα των Απόκρεω, γνωστή ως Τυροφάγος ή Τυρινή. Παραδοσιακά, όλη αυτή την εβδομάδα, μέχρι δηλαδή των Κυριακή της Τυροφάγου, παραμονή της Καθαρής Δευτέρας, μπορούμε να φάμε ό, τι θέλουμε, εκτός από κρέας. Είναι δηλαδή μια εβδομάδα «λευκής νηστείας», πριν μπούμε στη Mεγάλη Σαρακοστή πριν το Πάσχα.

Την εβδομάδα αυτή συνηθίζεται η κατανάλωση τυριού, γάλακτος και αυγών. Εκτός των γαλακτοκομικών καταναλώνονται και πολλά ζυμαρικά: μακαρονόπιτες, τραχανο-τυρόπιτες, μακαρονάδες και ότι άλλο μπορεί να βάζει το τυρί ή το γάλα σε πρώτη μοίρα, ενώ το γλυκό της Τυρινής, είναι κατά κύριο λόγο, η γαλατόπιτα.

Συγκεκριμένα, πέραν των ψαριών που επιτρέπονται, την Τυρινή εβδομάδα τρώμε, σύμφωνα με το έθιμο, κυρίως γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι) και αυγά, καθώς και όλα τα φαγητά και τα γλυκά που φτιάχνονται με αυτά τα υλικά: τυρόπιτες, μπουγάτσες, αλμυρά κέικ με τυρί, τυρόψωμο, σαγανάκια, ομελέτες με τυρί, σούπες με τυρί, αλλά και οι γαλατόπιτες, το γαλακτομπούρεκο, το ρυζόγαλο και όλα τα γλυκά με βάση το γάλα και το τυρί.

Επίσης, τρώμε και ζυμαρικά. Γιατί, όπως γράφει ο μέγας λαογράφος Γ.Α. Μέγας στο βιβλίο του «Ελληνικές Γιορτές και Έθιμα της Λαϊκής Λατρείας», από την πρώτη εβδομάδα των Απόκρεω οι ψυχές ανεβαίνουν στη Γη. Τόσο το Σάββατο πριν την Κυριακή της Αποκριάς, δηλαδή της Κυριακής που ακολουθεί την Τσικνοπέμπτη, όσο και το Σάββατο της Τυροφάγου, πριν δηλαδή την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, είναι Ψυχοσάββατα. Και επειδή στο επιμνημόσυνο δείπνο, τη λεγόμενη μακαριά, εκτός από κόλυβα προσφέρονται και ζυμαρικά, από τις λέξεις «μακαρία» και «αιωνία» ονομάστηκαν μακαρόνια και μια και το τυρί ταιριάζει με τα μακαρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here