Ο όσιος Ιωάννης Χοζεβίτης

 Ο όσιος Ιωάννης ήταν γόνος αρχοντικής και πλούσιας οικογένειας και καταγόταν από τις Θήβες της Αιγύπτου. “Ελαβε το μοναχικό Σχήμα από τον παππού του ο οποίος είχε στο μεταξύ καρεί μοναχός, και ξεκίνησε για τα Ιεροσόλυμα. Καθώς είχε ανατραφεί σέ περιβάλλον μονοφυσιτών και δεν αναγνώριζε τήν Δ’ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνος (451), θεία δύναμη τον εμπόδισε να εισέλθει στον ναό της Αναστάσεως και να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου. Τήν επόμενη νύκτα, άκουσε μέσα στον ύπνο του μια φωνή να του λέει: «Αυτά παθαίνουν οί αιρετικοί πού χωρίσθηκαν άπο τήν κοινωνία της άγιας Όρθοδόξου Εκκλησίας, και δεν είναι άξιοι να προσκυνήσουν τον ζωοποιό Σταυρό του Σωτήρος».
 
 
Μόλις ξύπνησε, ο Ιωάννης, πλήρης κατανύξεως, έτρεξε στον ναό, όπου μέ ταπεινή μετάνοια ομολόγησε τήν Ορθόδοξη πίστη. Αφού προσκύνησε τά ιερά Σκηνώματα, επέστρεψε στήν Αίγυπτο και έμεινε εκεί γιά κάποιο διάστημα ώστε να πάρει τήν ευλογία του πνευματικού του γιά να εγκατασταθεί στήν Παλαιστίνη. Επιστρέφοντας στους Αγίους Τόπους, βρήκε ένα μικρό σπήλαιο σ’ έναν ορεινό και δυσπρόσιτο τόπο, πού λεγόταν Χοζεβά, όπου εγκαταστάθηκε γιά να ζήσει μόνος μόνο τώ” Θεώ. “Ετρωγε μόνον δ,τι του πρόσφερε ή τριγύρω ισχνή βλάστηση, και θά είχε παραμείνει άγνωστος μεταξύ τών ανθρώπων αν ο Άνανίας, ένας γνωστός ασκητής της περιοχής στον οποίο είχαν φέρει ενα δαιμονισμένο παιδί γιά να το θεραπεύσει μέ τις προσευχές του, δεν το έστελνε άπο ταπείνωση στον Ιωάννη τον Αιγύπτιο.
 
 
Αφού έψαξαν πολύ, οί γονείς του παιδιού βρήκαν το σπήλαιο του Ιωάννη και τον ικέτευσαν να τους βοηθήσει. Εκείνος δεν μπορούσε ν’ αρνηθεί να υπακούσει στο θείο αυτό σημείο• επειδή, ομως, θεωρούσε δτι ήταν ανάξιος να ζητήσει τέτοια χάρη άπο τον Θεό, έδιωξε το πονηρό δαιμόνιο στο όνομα του Ανανία. Από τότε, ο όσιος απέκτησε μεγάλη φήμη στήν περιοχή, και πολλοί ήταν εκείνοι πού προσέτρεχαν από παντού γιά να ζητήσουν τή βοήθεια και τήν πρεσβεία του. Μετά από καιρό, χειροτονήθηκε χωρίς να το θέλει επίσκοπος Καισαρείας. Οί φροντίδες και οι περισπασμοί πού συνδέονται μέ το αξίωμα, δεν ταίριαζαν στον εραστή αυτόν της ησυχίας και σύντομα παραιτήθηκε γιά να επιστρέψει στήν έρημο.
 
 
Και εκεί όμως δεν βρήκε τήν ησυχία τών πρώτων ετών, αφού όπου πήγαινε οι πιστοί τον ακολουθούσαν και ζητούσαν σημεία και θαύματα τα οποία ο Θεός επιτελούσε απαντώντας στις προσευχές του δούλου του. Λάμποντας σαν επίγειο άστρο, ο όσιος Ιωάννης έφθασε μεγάλη ηλικία και έκοιμήθη ειρηνικά έν Κυρίω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here