Ο Άγιος Νεομάρτυς και Ιερομάρτυς Ζαχαρίας Μητροπολίτης Κορίνθου 30 Μαρτίου ε.ε.

Μαρτύρησε στην Κόρινθο στις 30 Μαρτίου 1684

Επειδή ο άγιος ποίμαινε θεοφιλώς το ποίμνιο που του είχε εμπιστευθεί ο Χριστός , προκάλεσε τον φθόνο του εχθρού της αλήθειας, ο οποίος παρακίνησε τους Τούρκους να τον συκοφαντήσουν, τάχα ότι στέλνει γράμματα στους Φράγκους να έλθουν να κατακτήσουν την Κόρινθο.

Μ’ αυτή την πρόφαση όρμησαν στη Μητρόπολη σαν ανήμερα θηρία, άρπαξαν τον αρχιερέα του Θεού και σιδηροδέσμιο, δέρνοντας και σπρώχνοντας, τον έφεραν στον δικαστή. Μόλις τον είδε ο δικαστής του είπε ν’ αρνηθεί τον Χριστό και να γίνει Τούρκος. Ο άγιος τότε του απάντησε :

Να μη το δώσει ο Άγιος Θεός ν’ αρνηθώ τον Κύριό μου Ιησού Χριστό, τον αληθινό Θεό. Πιστεύω Αυτόν Θεό παντοδύναμο και ποιητή του σύμπαντος κόσμου και για το όνομά Του το άγιο είμαι έτοιμος να χύσω και το αίμα μου.

Μόλις τ’ άκουσε ο δικαστής διέταξε και τον έδειραν σκληρά. Κατόπιν τον έβαλαν στη φυλακή και τον βασάνιζαν αλύπητα και απάνθρωπα αλλά δεν μπόρεσαν να μεταβάλουν τη γνώμη του .

Τέλος βλέποντας ο δικαστής ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτε , διέταξε να τον σουβλίσουν ζωντανό και να τον ψήσουν σαν το πρόβατο. Όταν το άκουσαν αυτό οι Χριστιανοί τρόμαξαν και συμπόνεσαν και έδωσαν πολλά χρήματα στον έπαρχο και εκείνος διέταξε τελικά να τον αποκεφαλίσουν .

Ήταν η Τρίτη Κυριακή των Νηστειών της Σταυροπροσκυνήσεως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here