Ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας. 16 Αυγούστου ε.ε.

Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο πολιούχος της Κεφαλονιάς και ο προστάτης Άγιός της. Η μονή του Άγιου Γεράσιμου βρίσκετε στο οροπέδιο των Ομαλών.

Από το Αργοστόλι φεύγοντας, ανηφορίζετε προς το χωριό Ραζάτα όπου κάνοντας μιά σύντομη στάση μπορείτε να δείτε απο ψηλά το Αργοστόλι και το Ληξούρι.

Συνεχίζοντας και πριν φθάσετε στα Ομαλά, περνάτε μέσα από καταπράσινα αμπέλια (όσα πλέον έχουν απομείνει) με τη κεφαλλονίτικη ποικιλία της Ρομπόλας, διάσημο κρασί του νησιού και συναντάτε τα χωριά Φραγκάτα και Βαλσαμάτα.

Περνάτε από το κάμπο με τα 40 πηγάδια και φθάνετε στη Μονή του Αγίου Γερασίμου. Η παλιά εκκλησία χτίστηκε το 16ο αίωνα. Εδώ έζησε και ασκήτεψε ο μοναχός από τα Τρίκαλα Κορινθίας.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Η ΖΩΗ ΤΟΥ 
Ο Άγιος Γεράσιμος ήταν γόνος της αριστοκρατικής οικογένειας των Νοταράδων. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας το 1506. Οι γονείς του ονομάζοταν Δημήτριος και Καλή. Το πραγματικό του όνομα κανείς δε γνωρίζει με σιγουριά.

Ο προπάππος του Λουκάς Νοταράς, υπήρξε ο τελευταίος πρωθυπουργός του Βυζαντίου και είχε συγγένεια – από το σόι της μητέρας του, με το Κωνσταντίνο Παλαιολόγο – το τελευταίο αυτοκράτορα.

Ο νεαρός Νοταράς αφού σπούδασε στα καλύτερα ιδρύματα της εποχής (στη Ζάκυνθο), περιόδευσε και σε όλους τους ιερούς τόπους της Ελλάδας.

Κατόπιν πήγε στη Κωνσταντινούπολη, όπου και προσκύνησε τους τάφους των προγόνων του. Έγινε μοναχός στο Άγιο Όρος (σώζεται μέχρι σήμερα και το σπήλαιο που ασκήτευε στην έρημο της Καψάλας).

Στους Αγίους Τόπους χειροτονείται Αρχιμανδρίτης και παρέμεινε για 12 χρόνια, υπηρετώντας στο ναό της Αναστάσεως. Λάτρης της ησυχίας έφυγε απο εκεί και πέρασε στη Κρήτη, για να καταλήξει μετά στη Ζάκυνθο, όπου και παρέμεινε για ένα περίπου χρόνο.

Στη Κεφαλονιά επιστρέφει το 1555 και ασκητεύει σε ένα σπήλαιο στη περιοχή Λάσση, κοντά στο Αργοστόλι.

Στα Ομαλά πηγαίνει 5 χρόνια μετά, όπου και ανακαινίζει το ξωκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ιδρύει γυναικεία κοινοβιακή Μονή που την ονομάζει Νέα Ιερουσαλήμ. Χαρακτηριστική έμεινε η φράση του: “Τεκνία ειρηνεύετε εν εαυτοίς και μη τα υψηλά φρονείτε”.

Κοιμήθηκε στις 15 Αυγούστου το 1579 και επειδή εκείνη τη μέρα είναι και η Κοίμησης της Θεοτόκου, ο Αγιος Γερασιμος γιορτάζετε την επόμενη.

Το σκήνωμά του έμεινε ως εκ θαύματος ανέπαφο. Όταν στις 20 Οκτωβρίου 1851 ανακτίθη, ο παριστάμενος πατριαρχικός έξαρχος Γαβριήλ Σεβήρος αποφάσισε τον εκ νέου ενταφιασμό, μέχρι που την 20η Οκτωβρίου 1582 ανακτίθηκε εκ νέου, πάλι ανέπαφο από την φθορά του χρόνου.

Εορτάζεται στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου, οπότε και γίνεται μεγάλη λιτανεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here