Έχουμε εισέλθει, ήδη, στον μήνα Νοέμβριο. Οδεύουμε προς την δεύτερη σημαντικότερη περίοδο για την Ορθοδοξία μετά το Πάσχα, αυτή των Χριστουγέννων, η οποία άρχεται την 15η του τρέχοντος μηνός, με την Νηστεία.

Ειδικότερα με την Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, όταν και ψάλλουμε για πρώτη φορά το “Χριστός γεννάται” στις Καταβασίες. Πλήθος πνευματοφόρων Πανηγύρεων, κοσμούν το Άγιον Δωδεκαήμερον.

Μία εξ αυτών, αποτελεί η 13η Δεκεμβρίου, ημέρα Μνήμης των Αγίων Ενδόξων Μαρτύρων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου. Οι Πέντε Μάρτυρες άθλησαν επί Διοκλητιανού (το 296 μ. Χ.) στα Σήμαντρα της Καππαδοκίας, σύγχρονοι ή και προγενέστεροι πολλών Μεγαλομαρτύρων, όπως του Αγίου Παντελεήμονος ή του Αγίου Δημητρίου.

Ο Άγιος Ευστράτιος ήταν ο ανώτατος άρχων της περιοχής, στρατηγός, πάνσοφος και θεοσεβής, ο Αυξέντιος ήταν τοπικός Ιερεύς, ο Ευγένιος χιλίαρχος του Ρωμαϊκού στρατεύματος, ο Μαρδάριος ένας απλός οικοδόμος και ο νεαρός Ορέστης ήταν στρατιώτης. Με πρωτοβουλία του Ευστρατίου, οδηγήθηκαν στο Μαρτύριο.

Έτσι ο Ευστράτιος βυθίστηκε στις φλόγες με διαταγή του έπαρχου Αγρικόλα, ο Ορέστης εξέπνευσε πάνω στο πυρακτωμένο κρεβάτι, ενώ με προσταγή του έπαρχου Λυσία, ο Αυξέντιος αποκεφαλίστηκε, τον δε Ευγένιο του έκοψαν την γλώσσα και του συνέθλιψαν τα οστά και τέλος τον Μαρδάριο, του τρύπησαν τους αστραγάλους, πέρασαν σχοινιά στις τρύπες, τον κρέμασαν με το κεφάλι προς τα κάτω και διαπέρασαν τα νεφρά του με πυρωμένες σούβλες.

Παρέδωσαν την ζωή τους για Τον Αθλοθέτη Ιησού και πλέον μετέχουν του Μεγάλου Ουρανίου Δείπνου.

Τα Τίμια Λείψανά τους φυλάσσονται σήμερα ολόσωμα, στο ομώνυμο Προσκύνημα στο Πολύστυλο της Καβάλας, έχοντας μεταφερθεί από τους Καππαδόκες κατά την Μικρασιατική Καταστροφή στην Βόρειο Ελλάδα.

Αποτελούν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του χωριού, το 1/2 των οποίων, άνδρες και γυναίκες, έχουν λάβει ονόματα των Πέντε Μαρτύρων.

Κάθε χρόνο, στις 12 και στις 13 Δεκεμβρίου, προσέρχονται στο Πολύστυλο, πλήθος πιστών εκ της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και εξ ολοκλήρου της Ελλάδος για να λάβουν την χάριν και την ευλογίαν των Μεγαλομαρτύρων μας, για να βρουν καταφύγιο και προστασία, προσπίπτοντας έμπροσθεν της Ιεράς Λάρνακός τους.

Ας αξιωθούμε και εφέτος να τιμήσουμε, λοιπόν, την Μνήμη των Αγίων Πέντε Μαρτύρων, η οποία πλησιάζει και ας πρεσβεύουν για την σωτηρία όλων μας. Αμήν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here