Σήμερα η εκκλησία μας με μεγάλη χαρμονή εορτάζει ένα από τα ομορφότερα μυριπνοα άνθη της οικουμένης. Τόν Άγιο Χαράλαμπο. Ο Αγιος Χαράλαμπος είναι Πολιούχος: Πρέβεζα, Πύργος Ηλείας, Κέα, Φιλιατρά, Χανάκια Ηλείας.

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 – 211 μ.Χ.) Απόλυτος γνώστης και υπερασπιστής της ορθόδοξης πίστεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο του μαρτύριο από τον αυτοκράτορα σεβυρο πραγματοποίησε το πρώτο του θαύμα παίρνοντας το ξίφος του ο αυτοκράτορας προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου.

Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής.

Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό. Ωστόσο το μίσος του αυτοκράτορα μπροστά στην πίστη του Αγίου υπερτερουσε έτσι έδωσε την εντολή να τον αποκεφαλίσουν όπου ο Άγιος σε ηλικία 113 ετών έλαβε το αμαράντινο Στέφανο της δόξας. Χρόνια πολλά σε όλους. Χρόνια πολλά πατέρα!

Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.

Ὡς στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, καί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ, ἐδείχθης Χαράλαμπες· ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, διά τοῦ μαρτυρίου, ἔλυσας τῶν εἰδώλων, τήν σκοτόμαιναν μάκαρ, διό ἐν παρρησίᾳ Χριστῷ, πρέσβευε σωθῆναι ἡμᾶς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here