Του Αγίου Νικολάου σήμερον αδελφοί μας και η Αγία μας εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Νικολάου, ενός από τους πιο ευρέως γνωστούς Αγίους που κοσμούν το ουράνιο στερέωμα.

Είναι τοις πάσι γνωστός για την αγάπη και την ευαισθησία του προς τις χήρες και τα ορφανά αλλά και για την προστασία του στους εν θαλάσσαις πλέοντας.

Είναι όμως και περιβόητη η στάση του κατά την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο παρουσία του αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου. Μη αντέχοντας να ακούει τις κακοδοξίες του Αρείου περί του προσώπου του Κυρίου και Θεού μας, εξεμάνη και εράπισε ενώπιον αρχών και εξουσιών τον δυσσεβή Άρειο.

Στο άκουσμα λοιπόν της κακοδοξίας ότι ο Χριστός μας είναι δημιούργημα και όχι υπόσταση του Θεού εξετράπη για τα κοσμικά δεδομένα και “έριξε το κύρος του” βιαιοπραγώντας. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ακολουθεί η φυλάκισή του και Ω του θαύματος ο παντεπόπτης οφθαλμός του Θεού τον αποκαθιστά. Ο ίδιος ο Χριστός μας με την Κυρία Θεοτόκο τον αποκαθιστούν ενδύοντας τον με τα διακριτικά άμφια του αξιώματός του. Στο θέαμα αυτό όλοι αναγνωρίζουν την σύνεση και την Αγιότητά του και καταδικάζονται οι φαυλότητες του αρειανισμού.

Εορτή Αγίου μίμηση Αγίου λέει η εκκλησία μας και πάμε τώρα στις προεκτάσεις.

Πόσοι από μας ερχόμαστε σε ρήξη με το κατεστημένο για την αγάπη του Θεού μας ; πόσοι είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε ως το μαρτύριο χάρη στην φωνή της συνειδήσεώς μας ; Ποιο είναι είναι το αγωνιστικό μας φρόνημα και πως αυτό εκδηλώνεται;

Οι επίσκοποί μας σήμερον έχουν πρότυπο ζωής των Άγιο Νικόλαο ή παρασύρονται από τα τερτίπια του κόσμου ώστε να αρέσουν στην νέα τάξη πραγμάτων;

Ήδη αφ’ εσπέρας εψάλη το απολυτίκιο του Αγίου μας. Ο κανών πίστεως και η εικών πραότητος είη βοηθός μας!

Άγιε του Θεού, Νικόλαε πρέσβευε και υπέρ εμού του ταπεινού !

Αρχιμανδρίτης, Αθανάσιος Μισσός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here