O Ευαγγελιστής Ματθαίος χαρακτηρίζει τον Αγιο Ιωσήφ, μνηστήρα της Θεοτόκου με μία λέξη που είναι μεστή νοήματος: ο Ιωσήφ είναι δίκαιος! (Μτ. 1, 19).

Στην Αγία Γραφή δίκαιος είναι όποιος ξέρει να τοποθετείται εν αληθεία απέναντι στο Θεό, εννοεί και βιώνει τους στόχους και τις απαιτήσεις της Διαθήκης, προσαρμόζεται στο σχέδιο του Θεού και στον τρόπο με τον οποίο Εκείνος ενεργεί.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ιωσήφ δέχεται και υπακούει στο μήνυμα του αγγέλου στο όνειρό του, πρώτα «να πάρει στο σπίτι του τη Μαρία, την γυναίκα του» διότι στα σπλάχνα της φέρει τον Υιό του Θεού, έπειτα να διαφύγει με την οικογένειά του στην Αίγυπτο για να σώσει τον Ιησού από την μανία του Ηρώδη, αργότερα να επιστρέψει στην Παλαιστίνη, αλλά να εγκατασταθεί στη Γαλιλαία και όχι στη Βηθλεέμ (Μτ. κεφ. 2).

Η ετοιμότητα και η δεκτικότητα του Ιωσήφ έπαιξαν σημαντικότατο και καθοριστικό ρόλο στο «ξεδίπλωμα του σχεδίου του Θεού» για τη σωτηρία μας!

Η συμμόρφωση με την τάξη που θέλει ο Θεός διακρίνει τον δίκαιο.

Η δικαιοσύνη του ανθρώπου «χτίζεται» πάνω στη δικαιοσύνη του Θεού. «Ο Θεός είναι δίκαιος σε κάθε εκδήλωσή Του» (Ψ. 7, 12) και η δικαιοσύνη Του ανακουφίζει και σώζει, δίνει ζωή και ελπίδα.

«Στον Κύριο βρίσκει ο δίκαιος τη χαρά του» (Ψ. 64, 11).

Η Εκκλησία συνεχίζει το έργο και την αποστολή του Ενσαρκωμένου Λόγου μέσα στον κόσμο: ζωοποιεί, ενδυναμώνει, θεραπεύει, καθοδηγεί και φωτίζει την συλλογική και την προσωπική μας διαδρομή καθώς κατέχει την παρακαταθήκη και όλους τους θησαυρούς του Χριστού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here