«Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω πόρνης γυναικός μνείαν ποιείσθαι οι θειότατοι Πατέρες εθέσπισαν», λέει ο Συναξαριστής. Γνωστή παγκοσμίως η γυναίκα που άλειψε με πολύτιμο μύρο τα πόδια του Κυρίου «προ του ενταφιασμού Του».

Απόψε ψάλλεται και το τροπάριο της Οσίας και υμνογράφου Κασσιανής η οποία εμπνεύσθηκε απο την κίνηση της αμαρτωλής πόρνης γυναικός. Το τροπάριο είναι μοναδικό και εξαιρετικής ποιητικής τέχνης.

Μέσα σ’ αυτήν την κατανυκτική περίοδο της Μεγάλης Βδομάδας καλούμαστε όλοι να μιμηθούμε την μετάνοια της πόρνης γυναικός.

Μια από τις μεγαλύτερες αρετές και χωρίς αυτήν δεν πρόκειται να ο άνθρωπος να προχωρήσει πνευματικά είναι η πραγματική ΜΕΤΑΝΟΙΑ.

Ακολουθεί το τροπάριο της Κασσιανής σε νεοελληνική μετάφραση.

Κύριε, η γυναίκα, η οποία περιέπεσε σε πολλές αμαρτίες, επειδή κατανόησε, ότι ήσουν Θεός, αναλαμβάνει έργο μυροφόρου και θρηνούσα φέρει σε Σε μύρα για να Σε αλείψει πριν ακόμη ενταφιασθείς.

Και λέγει: Αλίμονο σε μένα! γιατί εγώ ζω μέσα σε μια νύκτα, η οποία είναι γεμάτη από πυκνό σκοτάδι και δεν φωτίζεται ούτε από αμυδρό φως, όπως είναι το φως της σελήνης, τρέχω προς τη σαρκική ηδονή ασυγκράτητη, όπως τρέχουν τα ζώα, όταν τα κεντήσει αλογόμυγα, ζω κυριευμένη από τον έρωτα της αμαρτίας.

Αλλά Συ, που υψώνεις τα νερά της θάλασσας, μεταβάλλοντάς τα σε νεφέλες, δέξου των δακρύων μου το ακατάσχετο ρεύμα. Στρέψε το βλέμμα Σου προς εμένα, που Σε ικετεύω με τους στεναγμούς της καρδίας μου, Συ ο Οποίος, με την ακατάληπτη και απερίγραπτη ενανθρώπισή Σου, λύγισες τους ουρανούς και κατέβηκες στη γη.

Θα φιλήσω με συνεχή και ακατάπαυστα φιλιά τα αμόλυντα Σου πόδια και πάλι (βρέχοντας με τα δάκρυά μου) θα τα σπογγίσω με τις πλεξούδες της κεφαλής μου, αυτά τα πόδια των οποίων το βροντώδη ήχο όταν άκουσε μέσα στο Παράδεισο η Εύα εκείνο το δειλινό (της ημέρας της παραβάσεως), φοβήθηκε και από το φόβο της κρύφθηκε.

Τα πλήθη των αμαρτιών μου, αλλά και τα απύθμενα βάθη των κρίσεων Σου και των βουλών Σου. Ποιος θα μπορέσει να εξερευνήσει, ψυχοσώστα Σωτήρα μου; Συ που έχεις άπειρο την ευσπλαχνία, μη παραβλέψεις εμένα, τη δική Σου δούλη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here