Τι πρόσφερε ο Μέγας Αθανάσιος στον Ελληνισμό;

Είναι γεγονός, ότι ο Αθανάσιος εναντιώθηκε, διότι ερχόταν σε σύγκρουση με τα επιχειρήματα και τις αποφάσεις της οικουμενικής συνόδου της Νίκαιας. Αυτό είχε αποτέλεσμα την μήνη των «αρειανιστών» επισκόπων, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να εκδιώξουν τον Αθανάσιο λόγω της μαχητικότητας και της αποτελεσματικότητάς του εναντίον τους!

Παρά ταύτα, πάλι καλά που βρέθηκαν ορισμένοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, όπως ο Μέγας Αθανάσιος και διέσωσαν στα συγγράμματά τους προφητείες αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων για τον Ερχομό του Ιησού Χριστού!…

ΕΙΝΑΙ γεγονός, ότι ο Μέγας Αθανάσιος, τον οποίον εορτάζουμε σήμερα, ο επονομαζόμενος και «στύλος της ορθοδοξίας», διετέλεσε Επίσκοπος για 46 έτη, εκ των οποίων τα 17 τα πέρασε στην εξορία!

Όποιος ανοίξει διάφορα εγκυκλοπαιδικά λεξικά ή μέσα στο διαδίκτυο, θα δει, ότι η ζωή του μεγάλου αυτού αγίου της Ορθοδοξίας μας, ήταν γεμάτη περιπέτειες και διωγμούς, λόγω των μεγάλων διαφωνιών που είχε με τον Άρειο, αλλά και τον αυτοκράτορα Ιουλιανό, τον λεγόμενο Παραβάτη.

Μετά την καταδίκη του από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο, ο Άρειος δεν συμμορφώθηκε προς τις αποφάσεις της. Μολονότι καθαιρέθηκε και εξορίστηκε, δεν μετανόησε.

Την ομολογία της πίστεως του Αρείου, η οποία απέφευγε τα ακραία στοιχεία που είχε προ της συνόδου εκφράσει, την έκανε δεκτή και ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος επηρεασμένος από έναν πρωτοστάτη των απόψεων, που χαρακτηρίστηκαν αργότερα αρειανιστικές, τον Ευσέβιο Νικομήδειας, με αποτέλεσμα να διατάξει, ο Άρειος να γίνει δεκτός στους κόλπους της Εκκλησίας.

Είναι γεγονός, ότι ο Αθανάσιος εναντιώθηκε, διότι ερχόταν σε σύγκρουση με τα επιχειρήματα και τις αποφάσεις της οικουμενικής συνόδου της Νίκαιας. Αυτό είχε αποτέλεσμα την μήνη των «αρειανιστών» επισκόπων, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να εκδιώξουν τον Αθανάσιο λόγω της μαχητικότητας και της αποτελεσματικότητάς του εναντίον τους!

Να μη ξεχάσουμε να πούμε, ότι οι επίσκοποι που συντάχθηκαν με τις θέσεις του Αρείου συνασπίστηκαν με άλλους επισκόπους, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν αργότερα ως «αίρεση των Μελιτιανών», στέλνοντας αντιπροσωπεία στον αυτοκράτορα, κατηγορώντας το Αθανάσιο για επιβολή φόρων υπέρ της εκκλησίας, για … μαγεία και πορνεία!

Αρχικά συγκλήθηκε σύνοδος στην Καισάρεια, την οποία και δεν παραβρέθηκε, γνωρίζοντας ότι ήταν προμελετημένη σκευωρία των αντιπάλων επισκόπων. Ο Αυτοκράτορας όμως συγκάλεσε και δεύτερη σύνοδο στην Τύρο, διαμηνύοντάς του, ότι αν δεν παρευρισκόταν, θα ασκούνταν βία προκειμένου να παραστεί. Έτσι εμφανίστηκε, καταρρίπτοντας όλες –μα όλες- τις κατηγορίες!

Είναι αλήθεια, ότι ο Αθανάσιος βρέθηκε, μετά τη σύνοδο, σε δύσκολη θέση παίρνοντας μηνύματα, σε βάρος της ζωής του, ενώ οι εχθροί του κατάφεραν να τον εξορίσουν στη Γαλατία και αργότερα στη Ρώμη, όπου ο Ιούλιος, επίσκοπος Ρώμης, συγκαλεί σύνοδο και κηρύσσει όχι μόνον την αθωότητά του, αλλά και την πίστη στο σύμβολο της Νίκαιας!

Το 356 μ.Χ. οι Αρειανοί επίσκοποι, εκμεταλλευόμενοι μιας δολοφονίας του αυτοκράτορα, κινούνται πιο αποφασιστικά για εξόντωση του Μεγάλου Αθανασίου. Καλούν σύνοδο, καθαιρούν τον Αθανάσιο και στέλνουν άγημα 5000 στρατιωτών με τον Ρωμαίο στρατηλάτη Συριανό, με σκοπό να τον εξοντώσουν οριστικά.

Λένε πως την ώρα που ο Αθανάσιος τελούσε την παννυχίδα σε ναό, με πλήθος πιστών, ο ίδιος φυγαδεύεται στη έρημο, όπου για έξι χρόνια διαφεύγει τη σύλληψη με τη βοήθεια των φιλικά διακείμενων μοναχών!

Εκείνη την περίοδο ο Αθανάσιος βρήκε την ευκαιρία να γράψει έναν πολύ μεγάλο αριθμό έργων του!

Επιστρέφει μεν στα ιερατικά του καθήκοντα, αλλά αρχίζει νέος αγώνας με την αναρρίχηση στο θρόνο του Ιουλιανού, ο οποίος θέλει να επαναφέρει το καθεστώς του πανθέου, ενώ ο Αθανάσιος μάχεται με όλες του τις δυνάμεις για την αποκατάσταση της εκκλησίας.

Νέα εξορία το 362 μ.Χ. στη Θηβαΐδα μέχρι το θάνατο του Ιουλιανού, που δεν ήταν η τελευταία, διότι επί εποχής Ιοβιανού μέχρι το 364 μ.Χ. και το θάνατό του, τον διαδέχεται ο Ουαλεντινιανός Α΄, ο οποίος ήταν οπαδός του Αρείου και εκδιώκει εκ νέου τον Αθανάσιο!

Μέσα σε τέσσερις μήνες όμως φοβούμενος εξέγερση από την αγανάκτηση των κατοίκων της Αλεξάνδρειας, ανακάλεσε από την εξορία τον Αθανάσιο και έκτοτε μέχρι και τον θάνατό του, ο Μέγας Αθανάσιος παρέμεινε στο θρόνο του, χωρίς διωγμούς.

Και μόνον το γεγονός, ότι ο Μέγας Αθανάσιος σε σύγγραμμά του διασώζει τις προφητείες Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων για τον Ερχομό του Ιησού Χριστού, αξίζει κανείς να τον τιμά και να τον σέβεται σαν πραγματικό Ιεράρχη και φωτιστή των ανθρώπων!

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here