Συμβολισμοί.

Συμβουλές προς τους Εκκλησιαζομένους !

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ : Το σύμβολο του Χριστιανισμού. Με το σημείο του Σταυρού ομολογούμε την πίστη μας, στον Ιησού Χριστό και στην Αγία Τριάδα. Πρέπει να κάνουμε πάντοτε τον Σταυρό μας, στις Ιερές Ακολουθίες, στην αρχή του φαγητού, στο τέλος του φαγητού, όταν μπαίνουμε και όταν βγαίνουμε από το σπίτι και το αυτοκίνητο, όταν περνάμε έξω από Εκκλησία, στον δρόμο κ.λ.π., δεν υπάρχει ντροπή όταν κάνουμε τον Σταυρό μας, είναι το όπλο η ασπίδα του κάθε χριστιανού !

ΤΟ ΚΕΡΙ : Είναι μια μικρή προσφορά και θυσία του χριστιανού στον Τριαδικό Θεό και στους Αγίους. Συμβολίζει το Φώς του Χριστού, την φλόγα της πίστεως μας !

ΤΟ ΛΑΔΙ : Το ελαιόλαδο, συμβολίζει το έλεος του Θεού !

ΤΟ ΑΝΑΜΑ – ΟΙΝΟΣ ΓΛΥΚΟΣ : Είναι το γλυκό κρασί που προσφέρουμε στην Προσκομιδή για τη Θεία Ευχαριστία !

ΤΟ ΘΥΜΙΑΜΑ : Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιον Σου……… Θυσία ευαρεστήσεως προς τον Θεό !

ΤΟ ΠΡΟΣΦΟΡΟ – Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ : Ψωμί στρογγυλό σε σχήμα, ζυμωμένο με προσευχή στο σπίτι, όχι με μαγιά αλλά με προζύμι, σφραγισμένο με την ειδική γνήσια σφραγίδα που είναι ξύλινη με ευανάγνωστα τα σύμβολα, όπου προσφέρεται για την Θ. Ευχαριστία !

ΤΟ ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ : Μετά αφού προσκομίσει ο Ιερέας τα Πρόσφορα ( τις προσφορές των πιστών ), τα μοιράζει σε μικρά κομμάτια, στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, σε όσους δεν κοινώνησαν !

ΤΑ ΚΟΛΛΥΒΑ : Βρασμένο συτάρι που μοιράζεται αφού διαβαστούν από τον Ιερέα, προς στους πιστούς εις μνήμην κάποιου Αγίου ή σε μνημόσυνο δικού μας προσώπου και συμβολίζει την κοινή Ανάσταση των τεθνεότων !

Η ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ : Ευλόγησον Κύριε, τον Σίτον, τον Οίνον και Έλαιον, που είναι οι βασικοί καρποί της γής. Τελείται τις μεγάλες εορτές και κυρίως στον εσπερινό εις ανάμνηση της ευλογίας των πέντε άρτων από τον Χριστό στην Έρημο !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here