Η σατανική ελεημοσύνη

Ακούστε όσοι νομίζετε ότι κάνετε αγαθοεργίες από φόνους και δέχεσθε αντίτιμο ανθρωπίνων ψυχών. Αυτές οι ελεημοσύνες είναι ιουδαικές, ή μάλλον σατανικές.

Διότι υπάρχουν, ναι υπάρχουν και τώρα εκείνοι που, ενώ αρπάζουν αμέτρητα πράγματα που ανήκουν σε άλλους, νομίζουν ότι δικαιολογούνται για όλα, εάν πληρώσουν δέκα ή εκατό χρυσά νομίσματα. Γι’ αυτούς ο προφήτης λέγει: «Σκεπάζατε με δάκρυα το θυσιαστήριο του Κυρίου μου» ( Μαλ. 2,13 )

Δεν θέλει ο Χριστός να τρέφεται με πλεονεξία, δεν δέχεται αυτήν την τροφή. Γιατί βρίζεις τον Δεσπότη προσφέροντας του ακαθαρτες τροφές; Είναι προτιμότερο να τον βλέπετε να λυώνει από την πείνα, παρά να τον τρέφετε με τέτοια. Το ένα είναι γνώρισμα απάνθρωπου, το άλλο απάνθρωπου και υβριστού.

Είναι καλλίτερα να μην δώσετε, παρά να δίνετε τα ξένα πράγματα σε άλλους. Διότι πες μου: Αν δεις δύο, οποιουσδήποτε, και ο ένας απ’ αυτούς να είναι γυμνός και ο άλλος να είναι ντυμένος, έπειτα αφου γδύσεις εκείνον που έχει το ρούχο, ντύσεις τον γυμνό, άραγε δεν έκανες αδικία; Αυτό είναι σε όλους φανερό.

Εάν όμως, δίνοντας σε άλλον εκείνο που πήρες, δεν τον ελεείς αλλά τον αδικείς, όταν δεν δίνεις ούτε το μικρότερο μέρος από εκείνα που αρπάζεις, και αυτό το πράγμα το ονομάζεις ελεημοσύνη, ποιάς τιμωρίας δεν θα είσαι άξιος;

Διότι, αν κατηγορούνταν άνθρωποι που προσέφεραν κουτσά άλογα, συ, που κάνεις χειρότερα, πως θα συγχωρεθείς;

Διότι, αν ο κλέφτης, επιστρέφοντας αυτά που έκλεψε στον ίδιο τον κύριο, πάλι τον αδικεί και τον αδικεί τόσο, ώστε με μεγάλη δυσκολία να απαλλάσεται από το έγκλημα, αν και τα επιστρέφει τέσσερις φορές περισσότερα, και αυτά συνέβαιναν στην Παλαιά Διαθήκη, τότε εκείνος που δεν κλέβει αλλά χρησιμοποιεί βία, και ούτε καν επιστρέφει αυτά που αρπάζει σ’ εκείνον που τα αφήρεσε, αλλά τα δίνει σε άλλον, και δεν δίνει τα τετραπλάσια αλλά ούτε τα μισά, και αυτός δεν ζει στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης αλλά της Καινής, σκέψου πόση φωτιά συγκεντρώνει πάνω στο κεφάλι του!

Εάν όμως, ακόμη δεν έχει τιμωρηθεί, γι’ αυτό ακριβώς θρήνησέ τον, διότι συγκεντρώνει πάνω του μεγαλύτερη οργή, αν δεν μετανοήσει. Διότι λέγει: «Νομίζετε ότι μόνο εκείνοι ήσαν αμαρτωλοί, πάνω στους οποίους έπεσε ο πύργος; Όχι σας λέω, αλλά εάν δεν μετανοήσετε, όλοι με τον ίδιο τρόπο θα καταστραφείτε» ( Λουκ. 13, 4-5 ).

Ας μετανοήσουμε λοιπόν, και ας δώσουμε ελεημοσύνη καθαρή από πλεονεξία και πλουσιοπάροχη.

Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Πηγή: (Κατά Ματθαίον ΠΕ ΕΠΕ 12,284-286. PG 58,761) Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Χρυσοστομικός Άμβων Δ – Η ελεημοσύνη, η καρδιά της αρετής. Εκδοσις : Συνοδία Σπυρίδωνος Ιερομονάχου, Νέα Σκήτη Αγ. Όρους. simeiakairwn.wordpress.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here