Χωρίς πνευματικό είναι αδύνατο να μην πιαστεί κανείς στις παγίδες του πονηρού

ΟΣΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ Ο ΝΕΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

ΛΟΓΟΣ ΔΕΚΑΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣ
Περιληπτικό σταχυολόγημα

Γράφτηκε σε ένα μαθητή του στον κόσμο και περιλαμβάνει με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος να γνωρίσει άγιο πνευματικό άνδρα και τι να κάνει για να τον βρει και αφού το επιτύχει πώς πρέπει να τον έχει.

***Χρειαζόμαστε πολλή προθυμία και επιμέλεια, πολλή προσοχή και επαγρύπνηση και πολλές προσευχές για να μην περιπέσουμε σε κανένα πλάνο ή ψεύτη ή ψευδοαπόστολο ή ψευδόχριστο.

***Πρέπει να πετύχουμε οδηγό αληθινό και φιλόθεο, που να έχει τον Χριστό μέσα του και να ξέρει με λεπτομέρειες το κήρυγμα των Αποστόλων, τους κανόνες, τα παραγγέλματά τους και τα δόγματα των πατέρων. Ή καλύτερα να ξέρει τα θελήματα και τα μυστήρια Αυτού του ίδιου του Δεσπότου και Διδασκάλου των Αποστόλων, Χριστού.

***Tέτοιο δάσκαλο πρέπει να ζητάμε και να βρίσκουμε που πρώτα να τα άκουσε αυτά με λόγο και ύστερα να τα διδάχτηκε και μυστικά εν αληθεία από το Παράκλητο Πνεύμα με πράξη και δοκιμή. Ώσπου να καταξιωθεί να ακούσει από τον ίδιο τον Χριστό αυτά που δίδαξε στους Αποστόλους.

***Αν το ζητήσουμε χωρίς άλλο θα βρούμε οδηγό, γιατί ο Θεός δεν είναι άδικος ούτε χαίρεται με την απώλεια των ανθρώπων. Αν λοιπόν παρέδωσε σε θάνατο τον Υιό του τον μονογενή για τη δική μας σωτηρία πώς είναι δυνατόν, όταν εμείς τον παρακαλούμε να μην μας φανερώσει κανέναν άγιο και αληθινό δούλο του για να μας οδηγήσει στη σωτηρία και να μας διδάξει τα θελήματά του; Πώς είναι δυνατόν να μας στερήσει τον οδηγό; Όχι. …

***Αν θέλεις να αναδείξεις τον εαυτό σου σε αληθινό και πιστό και διαλεχτό μαθητή του Χριστού παρακάλεσε τον Θεό με ελεημοσύνη, νηστεία, προσευχή και θα σου ανοίξει τους οφθαλμούς να δεις αυτόν τον άνθρωπο που ζητάς.

***Σε κείνους που είναι πρόθυμοι και φρόντιζαν για τη σωτηρία τους και ζητούσαν τον Θεό και εργάζονται το αγαθό, ο Θεός εφανέρωσε τους Αποστόλους, τους Προφήτες και τους αγίους.

***Και τους δέχονταν και τους τιμούσαν ως κυρίους, δασκάλους της ευσεβείας, μεσίτες του Θεού. Φύλαγαν τους λόγους τους ως θείους νόμους και λάμβαναν κι αυτοί τον μισθό όπου εδίδετο σε αυτούς.

***Εκείνους που καταφρονούν τους άλλους και νομίζουν τον εαυτό τους σοφό και βρίσκονται σε αμέλεια και δεν παρακαλούν τον Θεό με προθυμία, νηστεία, ελεημοσύνη και προσευχή τους αφήνει κι ο Θεός να βρίσκονται μέσα σε εκείνη την πλάνη όπου έπεσαν μόνοι τους.

Με το να είναι σκοτισμένοι από το σκότος των δικών τους παθών επιθυμιών και θελημάτων περπατούν μέσα σε αυτό ωσάν μέσα σε βαθιά νύχτα και βρίσκουν τέτοιους δασκάλους αντίστοιχα…

***Αν θέλεις να πετύχεις πνευματικό και άγιο άνδρα, αληθινό διδάσκαλο μη θεωρήσεις ότι μπορείς να τον γνωρίσεις από λόγου σου και από τη δική σου γνώση. Αυτό είναι αδύνατο. Πριν από όλα αγωνίσου με αγαθές πράξεις, ελεημοσύνη, νηστεία, προσευχή και με δέηση αδιάκοπη για να σου γίνει ο Θεός συνεργός και βοηθός σε αυτό.

***Και αν με τη χάρη του Θεού αξιωθείς να τον βρεις δείξε περισσότερη προθυμία, ταπείνωση, ευλάβεια, πίστη καθαρή. Για να μην προξενήσεις στο εαυτό σου αντί για μισθό κόλαση και τιμωρία.

***Να φυλάγσθε από τους ψευδοδιδασκάλους οι οποίοι έρχονται σε σας με ένδυμα προβάτου, είναι δε λύκοι άρπαγες.

***Χωρίς πνευματικό πατέρα, οδηγό και διδάσκαλο είναι αδύνατο να φυλάξει κανείς τις εντολές του Θεού, να ζήσει ενάρετα και να μην πιαστεί στις παγίδες του πονηρού.

***Όσο ο νους μας δίδεται στους περισπασμούς και τις φαντασίες του κόσμου τόσο χοντραίνει, θολώνει, σκοτίζεται περισσότερο και τότε προξενείται αγνωσία των εντολών του Θεού.

***Λοιπόν, τέκνο, αγωνίσου να αποκτήσεις την αγία ταπείνωση, που μας διδάσκει πως δεν μπορούμε να μάθουμε κανένα καλό χωρίς διδάσκαλο kai πως δεν γίνεται να πλησιάσουμε τον Θεό χωρίς οδηγό και μεσίτη. Διότι ο Θεός πολύ ευφραίνεται με την ταπείνωση και με το να θεωρεί κανείς πως δεν μπορεί να πλησιάσει τον Θεό χωρίς οδηγό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here