Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία σε αυτόν τον κόσμο από την εσωτερική γαλήνη

Για να διαφυλάξει κανείς την ψυχική του γαλήνη πρέπει να απομακρύνει από τον εαυτό του τις σκοτεινές σκέψεις. Πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε χαρούμενη διάθεση και όχι στενάχωρη.

Μόνο αν σταματήσουμε να κατηγορούμε τους άλλους θα αποκτήσουμε γαλήνη.
Ο λυπημένος χριστιανός δεν μπορεί να ανυψώσει τον νου του στον Θεό ούτε μπορεί να κάνει καθαρή προσευχή.

Όποιος νικάει τα πάθη του αυτός νικάει και τη λύπη του. Ενώ όποιος νικιέται από τα πάθη του δεν μπορεί να γλιτώσει τις χειροπέδες της λύπης. Όποιος αγαπάει τα υλικά αγαθά είναι αδύνατον να μη νιώσει τη λύπη.

Αντίθετα όποιος περιφρονεί τα κοσμικά αγαθά είναι χαρούμενος. Όποιος συνεχώς προσπαθεί να γνωρίσει τον ίδιο τον εαυτό του δεν έχει χρόνο να κατηγορεί τους άλλους.

Κατηγόρησε πρώτα τον εαυτό σου κι έτσι στη συνέχεια θα πάψεις να κατηγορείς τους άλλους. Για να πάψεις να κατηγορείς τους άλλους πρέπει πρώτα να προσέξεις τα έργα και τις σκέψεις σου. Καλό είναι να μην λαμβάνουμε σκέψεις από κανέναν άνθρωπο. Απέναντι προς όλα τα κοσμικά πρέπει να είμαστε νεκροί.

Όταν οι άνθρωποι μας επαινούν πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη γνώμη ότι δεν αξίζουμε τον έπαινο και τα ωραία λόγια. Αντίθετα καλό είναι απέναντι σε όλους να μειώνουμε τον εαυτό μας όπως το λέει ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος: Υποτίμα τον εαυτό σου και θα νιώσεις τη δόξα του Θεού μέσα σου.

Όταν ο Άγιος Παϊσιος παρακαλούσε τον Κύριο να τον ελευθερώσει από τον θυμό ο Κύριος του είπε: “Αν θες να νικήσεις τον θυμό σου και την οργή σου τότε μην επιθυμήσεις τίποτα κακό, μην μισήσεις κανέναν αλλά και μην υποτιμήσεις κανέναν.

Πώς θα καταλάβουμε πώς ζούμε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού; Να ορίστε πώς:

Αν στεναχωρείσαι για οτιδήποτε αυτό σημαίνει πως δεν άφησες τον εαυτό σου ολόκληρο στο θέλημα του Θεού, παρόλο που φαινομενικά φαίνεται πως το έκανες.

Όποιος ζει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, αυτός δεν στεναχωριέται για τίποτα.

Όταν ο τέτοιου είδους άνθρωπος έχει κάποια ανάγκη παρακαλάει τον Θεό.

Αν δεν πάρει αυτό που ζητάει μένει ήσυχος, πράος σαν να το πήρε.

Η ψυχή που αφέθηκε στο θέλημα του Θεού δεν φοβάται τίποτα.

Ούτε τις απειλές ούτε τους ληστές και για όλα όσα του συμβαίνουν λέει: “Έτσι ήταν το θέλημα του Θεού”.

Από το βιβλίο:
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Γερ. Θαδδαίου Βιτόβνιτσα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΥΨΕΛΗ
Θεσσαλονίκη 2014

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here