– Γέροντα, στεναχωριέμαι, όταν οι αδελφές μου κάνουν κάποια παρατήρηση.

– Έχεις υπερηφάνεια, γι αυτό στεναχωριέσαι. Την υπερηφάνεια την τσακίζεις με τη βοήθεια του αδελφού, όταν του δίνεις το δικαίωμα να σου κάνη παρατηρήσεις και δέχεσαι μια κουβέντα πού θα σου πει. έτσι λαμπικάρεται η ψυχή.

Επειδή το υψηλό φρόνημα δύσκολα το αντιλαμβάνεται κανείς μόνος του, πρέπει να δέχεται τους άλλους σαν γιατρούς του και να παίρνει όλα τα φάρμακα πού του δίνουν, για να απαλλαγεί από αυτό.

Και όλοι οι άνθρωποι έχουν στην τσέπη τους φάρμακα για τους άλλους: οι μεν καλοί συμβουλεύουν με πόνο και αγάπη τον άρρωστο, οι δε κακοί τον ελέγχουν με κακία και πάθος – αυτοί μάλιστα πολλές φορές γίνονται καλύτεροι χειρουργοί από τους πρώτους, γιατί προχωρούν το νυστέρι πιο βαθιά.

– Εγώ , Γέροντα είμαι κουτή και πολλές φορές δεν καταλαβαίνω γιατί μου κάνουν παρατήρηση

– Καλύτερα πες: ” Είμαι τετραπέρατη, αλλά δεν έχω ταπείνωση “.

Εσύ, ενώ σφάλλεις και σου κάνουν παρατήρηση, πας να δικαιολογηθείς. Πώς να φθάσεις σε κατάσταση να παίρνεις επάνω σου το σφάλμα, όταν δεν σφάλλεις και σε κατηγορούν; Ο άνθρωπος πού δικαιολογεί τον εαυτό του, όταν του κάνουν μια παρατήρηση, εξοντώνει συνέχεια την ταπείνωση.

Ενώ ο άνθρωπος που ρίχνει όλο το βάρος επάνω του για κάποιο σφάλμα του, ταπεινώνεται και τον λούζει η Χάρις του Θεού.

– Γέροντα, εγώ νομίζω ότι δεν προσπαθώ να αποδείξω ότι έχω δίκαιο, αλλά να εξηγήσω ότι πρόκειται για παρεξήγηση.

– Έχω δει ότι έχεις μια κρυφή υπερηφάνεια που εκδηλώνεται με την δικαιολογία. Να προσπαθήσεις να μη δικαιολογήσαι, ότι κι αν σου πουν, να βάζεις μια ειλικρινή μετάνοια, αυτό φτάνει.

Με το “ευλόγησον” της ειλικρινούς μετανοίας κόβεται η υπερηφάνεια.

– Γέροντα, σήμερα ένα παιδάκι στο αρχονταρίκι έκανε μια αταξία. Του έλεγε η μητέρα του: ” πές συγγνώμη”, και αυτό απαντούσε: “τα κόκαλα μου πονάνε”, και “συγγνώμη” δεν έλεγε.

Γιατί μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται τόσο πολύ να πούν “ευλόγησον”;

– Η υπερηφάνεια δεν αφήνει τον άνθρωπο να πει “ευλόγησον”.

Γέροντος Παισίου Αγιορείτου
Λόγοι Ε
Πάθη και Αρετές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here