Το Μυστήριο της Βαπτίσεως, μπορεί να τελεστεί Τετάρτη ή Παρασκευή ή σε περίοδο νηστείας;

Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση σχετική. Ακόμα και Μεγάλη Παρασκευή, σε περίπτωση ανάγκης*, μπορεί να τελεστεί το Μυστήριο της βάπτισης. Για παράδειγμα, ο Άγιος Στέφανος ο ομολογητής, (28/11), βαπτίστηκε Μεγάλο Σάββατο.

Όμως το πρόβλημα έχει να κάνει με μας τους πιστούς και την κοσμικότητα που δίνουμε στα μυστήρια που πρόκειται να τελέσουν οι ιερείς για λογαριασμό μας.

Δηλαδή, εκείνο που πολλές φορές μας ενδιαφέρει είναι η δεξίωση και που και πως θα περιποιηθούμε τους καλεσμένους μας, αδιαφορώντας, αν είναι νηστεία, αν είναι μέρες δύσκολες λειτουργικά ή ακατάλληλες για διάφορους λόγους.

Έτσι πολλές φορές, προκειμένου να μας προστατεύσουν οι ιερείς μας, μας αποτρέπουν από το να τελέσουμε το Μυστήριο, αν διακρίνουν, ότι μπορεί να γίνει περισσότερη ζημιά παρά καλό και να γίνουμε αιτία σκανδαλισμού κλπ.

Τελικά, σημασία έχει, εμείς οι πιστοί να συνειδητοποιηθούμε και να προσπαθήσουμε να είμαστε συνεπείς, σοβαροί και να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό σε κάθε στιγμή, αναφορικά με τα Μυστήρια της εκκλησίας μας.

Δηλαδή, να σεβαστούμε τόσο τους κανόνες, όσο και την τάξη, που προβλέπεται κατά περίσταση και να μην φέρνουμε σε δύσκολη θέση τους Ιερείς μας, που από αγάπη κινούμενοι και για να μην μας στεναχωρήσουν, αναλαμβάνουν πολλές φορές ευθύνη βαρειά…

Το Μυστήριο της Βαπτίσεως λοιπόν μπορεί να τελεστεί οποιαδήποτε μέρα, αλλά, τα κοσμικά έκτροπα και η κατάλυση της νηστείας με την δεξίωση, δεν μπορούν βέβαια να γίνονται.

*Σύμφωνα με τον Βαλσαμών στην νε’ απόκριση του περί βαπτίσεως, «ούτε βαπτίσματα γίνονται εν τη μ’ (τεσσαρακοστή), εκτός από Σάββατο ή Κυριακή ή την ημέρα του Ευαγγελισμού, εκτός αν υπάρξη μεγάλη ανάγκη (θανάτου) Πηδάλιον σελ.438

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here