Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Προσπαθούμε να ερμηνεύουμε τον λόγο αποβλέποντας στο πνεύμα και όχι στο γράμμα. Καμιά φορά κάτι μπορεί να μην είναι ακριβές σύμφωνα με την γραμματική ερμηνεία, αλλά είναι αληθινό κατά το πνεύμα.

Ακόμα κι αν η ερμηνεία δεν είναι ακριβής κατά το γράμμα, είναι αληθινή, αν είναι αληθινή κατά το πνεύμα. Το πνεύμα δίνει ζωή, το γράμμα σκοτώνει τη ζωή, λέει ο Απόστολος Παύλος.

Με την προοπτική αυτή δεν μπορούμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα, τα οποία επικεντρώνονται στην γραμματική ερμηνεία και είναι αδιάφορα για το πνεύμα.

Στο ερώτημα π.χ. τί είναι η αλήθεια είναι φανερό ότι το ενδιαφέρον στρέφεται στην γραμματική ερμηνεία και ζητεί έναν ορισμό της αλήθειας, για την ικανοποίηση μιας διανοητικής περιέργειας και όχι γιατί υπάρχει βαθύτερη αιτία.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να δοθεί απάντηση σε εσφαλμένα όσον αφορά το πνεύμα, ερωτήματα. Η ορθή ερώτηση είναι “Ποιός είναι η αλήθεια”, διότι η αλήθεια δεν υπάρχει χωρίς το ήθος.

H αλήθεια είναι ο Ιησούς Χριστός! Αν ο Ιησούς Χριστός δεν είναι η αλήθεια, κανένας άνθρωπος δεν είναι αληθινός. “Μόνο επειδή υπάρχεις, είμαι κι εγώ αληθινός”

(Μιγκέλ ντε Ουναμούνο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ