Το να συγχωρείς και να ξεχνάς δεν είναι μόνο όμορφο συναίσθημα αλλά και καλή συμβουλή για την υγεία. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychological Science (τεύχος Μαρτίου ’14).

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να συγχωρήσουν εκείνους που τους πλήγωσαν, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι ο θυμός τους ξεσπά τελικά στο ίδιο το σώμα τους.

Όπως αναφέρει το Reuters Health, ορισμένες έρευνες έχουν ήδη καταδείξει ότι τα άτομα που θυμώνουν εύκολα ή είναι εχθρικά και αγχώδη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Εξάλλου, σε πρόσφατη μελέτη υποστηρίχθηκε ότι το συχνό γέλιο προστατεύει την καρδιά.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η δρ. Σάρλοτ βαν Όιεν Βίτβλιετ, του Hope College in Hollland Michigan, εξέτασε 71 άνδρες και γυναίκες που είχαν πρόσφατα μια εμπειρία προδοσίας από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, το σύντροφο ή ένα φιλικό τους πρόσωπο.

Στη συνέχεια, οι μετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα εξέφρασε, βάσει συγκεκριμένου κειμένου, την οδύνη της για το γεγονός και τις σκέψεις της για το πως θα έπρεπε να τιμωρηθούν εκείνοι που την πλήγωσαν.

Αντίθετα, η άλλη ομάδα, επίσης βάσει συγκεκριμένου κειμένου, εξέφρασε την ευσπλαχνία της απέναντι στο πρόσωπο που την πείραξε και αναγνώρισε ότι και η ίδια είχε στο παρελθόν προδώσει κάποιον.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές έλεγχαν την πίεση, τον καρδιακό παλμό και άλλες αντιδράσεις των εθελοντών.

Αποφάνθηκαν λοιπόν ότι, όταν οι συμμετέχοντες εξέφραζαν αρνητικά συναισθήματα, ο καρδιακός παλμός τους και η πίεση αυξανόταν, ενώ σημείωναν εντονότερη νευρική δραστηριότητα. Μολονότι δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των αντιδράσεων στην υγεία, η δρ. Βίτβλιετ υποστηρίζει πως συνδέονται με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η ίδια επικαλείται άλλες έρευνες βάσει των οποίων το άγχος επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τον άνθρωπο ευάλωτο σε λοιμώξεις.

Πηγή: health.in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here