Το ραγισμένο δοχείο.

Πριν πολλά χρόνια, σε μια επαρχία κάπου, ζούσε μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία κουβαλούσε καθημερινά νερό από ένα μακρυνό ρυάκι με δυο μεγάλα δοχεία περασμένα σε ένα μακρύ ξύλινο κοντάρι το οποίο στήριζε στους ώμους της.

Το ένα δοχείο ήταν άψογο και μετέφερε πάντα όλη την ποσότητα νερού που μπορούσε να χωρέσει.

Το άλλο είχε μια ρωγμή και στο τέλος της μακριάς διαδρομής, από το ρυάκι στο σπίτι, έφθανε με τη στάθμη του νερού έως τη μέση.

Έτσι για δύο ολόκληρα χρόνια η γυναίκα κουβαλούσε καθημερινά μόνο ενάμισι δοχείο νερό στο σπίτι της.

Φυσικά το τέλειο δοχείο ένοιωθε υπερήφανο που εκπλήρωνε απόλυτα και τέλεια το σκοπό για τον οποίο είχε κατασκευαστεί. Το ραγισμένο δοχείο ήταν δυστυχισμένο που μόλις και μετά βίας μετέφερε τα μισά από αυτά που έπρεπε κι ένοιωθε ντροπή για την ατέλεια του.

Ύστερα από δύο χρόνια δεν άντεχε πια την κατάσταση αυτή και αποφάσισε να μιλήσει στην ηλικιωμένη γυναίκα.

“Ντρέπομαι τόσο για τον εαυτό μου και θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη!”

“Μα γιατί;” ρώτησε η γριά. “Για ποιο λόγο νιώθεις ντροπή;”

“Ε, να ! Δύο χρόνια τώρα μεταφέρω μόνο το μισό νερό λόγω
της ρωγμής μου και εξαιτίας μου κοπιάζεις άδικα και εσύ!

“Η γυναίκα χαμογέλασε: “Παρατήρησες ότι στο μονοπάτι
υπάρχουν λουλούδια μόνο στη δική σου πλευρά και όχι στη
μεριά του άλλου δοχείου;

Πρόσεξα την ατέλειά σου και την εκμεταλλεύτηκα.” Φύτεψα σπόρους στην πλευρά σου και εσύ τους πότιζες. Δύο χρόνια τώρα μαζεύω τα άνθη και τα τοποθετώ το τραπέζι μου. Αν δεν ήσουν εσύ δεν θα είχα τόση ομορφιά να στολίζει το σπιτικό μου!

“Βέβαια δεν ήταν η ατέλειά του δοχείου που το έκανε ξεχωριστό αλλά η ιδιαίτερη ικανότητα της ηλικιωμένης γυναίκας να διακρίνει και να χρησιμοποιήσει την αδυναμία του.

Ο καθένας μας έχει τις “ρωγμές” του και τις “αδυναμίες” του, που μπορούν να γίνουν χρήσιμες και να “στολίσουν” τη ζωή μας.

Κάθε “ρωγμή” μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο πλούσια και πιο ενδιαφέρουσα, αρκεί κάποιος να μπορέσει να διακρίνει τον τρόπο με τον οποίο η ατέλεια μας αυτή μπορεί να ομορφύνει την ίδια μας την ύπαρξη.

“Ραγισμένοι” αδερφοί μου, μην ξεχνάτε να σταματάτε στην άκρη του δρόμου και να απολαμβάνετε το άρωμα των λουλουδιών που φυτρώνουν στη μεριά σας.

Αν ο καθένας μας μετέτρεπε σαν την ηλικιωμένη γυναίκα τις ατέλειες του διπλανού του σε κάτι χρήσιμο και όμορφο, σίγουρα ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος.

Τα βάσανα σας είναι πολλά.

Τα χτυπήματα πέφτουν επάνω σας αδυσώπητα απ’ όλες τις μεριές.

Αλλά μην απελπίζεστε.

Δοκιμασίες είναι, που σας βρίσκουν με παραχώρηση του φιλάνθρωπου Θεού, για να καθαριστείτε από τα πάθη και τις αδυναμίες σας.

Παραδώστε, λοιπόν, τον εαυτό σας στα χέρια Του με εμπιστοσύνη , ευψυχία, χαρά και ευγνωμοσύνη.

Μη θυμώνετε, μη δυσφορείτε, μην τα βάζετε με κανέναν άνθρωπο.

Αφήστε τους ελεύθερους να επιτελούν επάνω σας και μέσα σας το έργο της πρόνοιας του Κυρίου, που, αποβλέποντας στη σωτηρία σας, πασχίζει να βγάλει από την καρδιά σας κάθε ακαθαρσία…

Όπως η πλύστρα τσαλακώνει, τρίβει και χτυπάει τα ρούχα μέσα στη σκάφη, για να τα λευκάνει, έτσι και ο Θεός τσαλακώνει, τρίβει και χτυπάει εσάς, για να λευκάνει την ψυχή σας και να την ετοιμάσει για την ουράνια βασιλεία Του, όπου κανένας ακάθαρτος δεν θα μπει.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Προσευχηθείτε να σας φωτίσει το νου ο Κύριος, για να την αντιληφθείτε.

Τότε με χαρά θα δέχεστε καθετί το δυσάρεστο σαν φάρμακο που σας δίνει ο επουράνιος Γιατρός.

Τότε θα θεωρείτε όσους σας βλάπτουν σαν ευεργετικά όργανα Εκείνου.

Και πίσω τους θα βλέπετε πάντα το χέρι του μεγάλου Ευεργέτη σας.

Για όλα να λέτε: «Δόξα σοι, Κύριε!».

Να το λέτε, αλλά και να το αισθάνεστε.

Σας συμβουλεύω να εφαρμόσετε τους παρακάτω κανόνες:

1). Κάθε στιγμή να περιμένετε κάποια δοκιμασία. Και όταν έρχεται, να την υποδέχεστε σαν ευπρόσδεκτο επισκέπτη.

2). Όταν συμβαίνει κάτι αντίθετο στο θέλημα σας, κάτι που σας προκαλεί πίκρα και ταραχή, να συγκεντρώνετε γρήγορα την προσοχή σας στην καρδιά και ν’ αγωνίζεστε μ’ όλη σας τη δύναμη, με βία και προσευχή, ώστε να μη γεννηθεί οποιοδήποτε δυσάρεστο και εμπαθές αίσθημα μέσα σας.

Αν δεν επιτρέψετε τη γέννηση τέτοιου αισθήματος, τότε όλα τελειώνουν καλά.
Γιατί κάθε κακή αντίδραση ή ενέργεια, με λόγια ή με έργα, είναι συνέπεια και επακόλουθο αυτού του αισθήματος.

Αν, πάλι, γεννηθεί στην καρδιά σας ένα ασθενικό εμπαθές αίσθημα, τότε τουλάχιστον ας αποφασίσετε σταθερά να μην πείτε και να μην κάνετε τίποτα, ώσπου να φύγει αυτό το αίσθημα.

Αν, τέλος, είναι αδύνατο να μη μιλήσετε ή να μην ενεργήσετε με κάποιον τρόπο, τότε υπακούστε όχι στα αισθήματα σας, αλλά στον θείο νόμο. Φερθείτε με πραότητα, ηρεμία και φόβο Θεού.

3). Μην περιμένετε και μην επιδιώκετε να σταματήσουν οι δοκιμασίες. Απεναντίας, προετοιμάστε τον εαυτό σας να τις σηκώνει ως το θάνατο.

Μην το ξεχνάτε αυτό!

Είναι πολύ σημαντικό.

Αν δεν τοποθετηθείτε έτσι απέναντι στις δοκιμασίες, η υπομονή δεν θα στερεωθεί στην καρδιά σας.

4). Εκείνους που σας χτυπούν, να τους «εκδικείστε» με την αγάπη σας και την αμνησικακία σας.

Με τα λόγια σας, με τη συμπεριφορά σας, ακόμα και με το βλέμμα σας να τους δείχνετε ότι, παρ’ όλα όσα σας κάνουν, εξακολουθείτε να τους αγαπάτε. Και βέβαια, ποτέ μην τους θυμίσετε πόσο σας αδίκησαν.

Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Eξαιρετικό παραβολικό και Χριστιανικό άρθρο του Αρχιμανδρίτη Αθανάσιου Μισσού.
  Παρ΄ όλα αυτά ταπεινά θεωρώ ότι η αγάπη και συγχώρεση όπως το Ευαγγέλιο μας και Ο Ιησούς διδάσκει μάλλον αφορά .. τους “παραστρατήσαντες” όμαιμους και ομόδοξους αδελφούς και όχι τους επίδοξους ολετήρες βαρβάρους ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ, που με κάθε τρόπο προσπαθούν να μας αλώσουν και εξαφανίσουν, κάτι που και ο ίδιος ο Θεός μας δεν επιθυμεί … Αν κάνω λάθος ο παντοδύναμος να με συγχωρέσει ….
  Ο πόλεμος, οι γενοκτονίες, οι λεηλασίες, η καταπάτηση και παραβίαση ξένων εδαφών, αιθέρων και θαλασσών, οι γενοκτονίες, τα βασανιστήρια για την επικράτηση του Ισλάμ επιζητείται μέσα από τις σελίδες του Κορανίου …
  «Φονεύετε τους απίστους όπου και αν τους βρίσκετε» (2: 190-193).
  «Μην επιδιώκεται την ειρήνη, για να είστε οι κερδισμένοι» (47: 35).
  400 χρόνια δουλείας, σχεδόν εξαφάνισαν την Ελλάδα. Μικρασιατική καταστροφή, δεν άφησαν ίχνος Χριστιανού στην Ελληνική Μ. Ασία. Κύπρος, 5000 δολοφονημένοι Έλληνες Κύπριοι Χριστιανοί σφαγιάστηκαν, 350000 εκτοπίσθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, 850 όμηροι γυναίκες κακοποιήθηκαν βάναυσα, 550 εκκλησίες συλήθηκαν και μετατράπηκαν σε τζαμιά… και δυστυχώς ακολούθησαν την μοιραία σύλησης της του Θεού Αγιάς Σοφιάς και όλων των εκκλησιών μας στην Τουρκία ..

  Και αυτούς λοιπόν να συγχωρούμε …; Να συγχωρούμε μέχρι να εξαφανίσουν ότι απέμεινε, ΕΛΛΗΝΙΚΌ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ …; Νομίζω ότι ούτε ο Θεός, ο Χριστός, η Παναγιά και όλοι άγιοι μας δεν το επιθυμούν ….
  Τους ΑΔΕΛΦΟΥΣ μας ναι να τους συγχωρούμε, όμως στους ασυγχώρητους βαρβάρους πρέπει να αντιστεκόμαστε όπως όλοι οι τροπαιοφόροι Άγιοι μας.

  Ἐχθροὺς ὁ τέμνων Γεώργιος ἐν μάχαις,
  Ἑκὼν παρ’ ἐχθρῶν τέμνεται διὰ ξίφους.
  Ἦρε Γεωργίου τρίτῃ εἰκάδι αὐχένα χαλκός.
  Ἦχος δ
  Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  Τύμμα τύμματι τίσαι.
  – Την πληγή με πληγή την πληρώνεις.

  Ο δίκαιος θέλει ευφρανθεί
  όταν ιδεί την εκδίκηση,
  και τους πόδας αυτού θέλει νίψει
  εν τω αίματι του ασεβούς.
  Παλαιά Διαθήκη (Ψαλμοί 58:10)

  Μη προσκυνήσεις αυτά [τα είδωλα και τους απίστους] μηδέ λατρεύσης αυτά, διότι εγώ ο Κύριος ο Θεός σου είμαι Θεός ζηλότυπος, ανταποδίδων τας αμαρτίας των πατέρων επί τα τέκνα, έως τρίτης και τετάρτης γενεάς των μισούντων με.
  Παλαιά Διαθήκη (Έξοδος, Κ’5)
  Και ένα συμβολικό απόσπασμα από άγνωστο Έλληνα Κύπριο λαογράφο για τα δεινά, που υπέστη ο Ελληνισμός κατά την Άλωση της Πόλης. Και αυτό ισχύει και για την άλωση της πολύπαθης Ελληνικής Κύπρου, που μύρια άλλα δεινά υπέστη από τους απίστους βαρβάρους … Και αυτούς να συγχωρούμε;;;
  Ἐκείνη ἡ μέρα ἡ σκοτεινή, ἀστραποκαϊμένη
  τῆς τρίτης τῆς ἀσβολερῆς, τῆς μαυρογελασμένης,
  τῆς θεοκαρβουνόκαυστης, πουμπαρδοχαλασμένης,
  ἔχασε μάνα τὸ παιδὶ καὶ τὸ παιδὶν τὴ μάναν,
  καὶ τῶν κυρούδων τὰ παιδιὰ ὑπᾶν ἀσβολωμένα,
  δεμένα ἀπὸ τὸ σφόνδυλα ὅλα ἁλυσοδεμένα
  δεμένα ἀπὸ τὸν τράχηλον καὶ τὸ οὐαὶ φωνάζουν.
  μὲ τὴν τρομάραν τὴν πολλήν, μὲ θρηνισμὸν καρδίας·
  […]
  νὰ πᾶτε ὅλοι κατ᾿ ἐχθρῶν, κατὰ τῶν Μουσουλμάνων,
  καὶ δεῦτε εἰς ἐκδίκησιν, τρέχετε μὴ σταθῆτε,
  τὸν Μαχουμέτην σφάξετε, μηδὲν ἀναμελεῖτε,
  τὴν πίστιν των τὴν σκυλικὴν νὰ τὴν λακτοπατῆτε….

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΣ – Συγγραφέας από Ελληνική Κύπρο, αδελφός εθνομάρτυρα με ρίζες από κατεχόμενη Αγία Μεσαορία, την οποία ισοπέδωσαν όπως όλη την κατεχόμενη Κύπρο οι βάρβαροι Τούρκοι εισβολείς. Δεν άφησαν τίποτα όρθιο ΕΛΛΗΝΙΚΟ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ…..

  ΥΓ. Απολογούμαι για την παρέμβαση, αλλά εγώ πάτερ Αρχιμανδρίτη Αθανάσιε Μισσέ, συγγραφέα του εξαιρετικού άρθρου, δεν συγχωρώ τους βαρβάρους, αλλά αγαπώ και συγχωρώ όποιο αδελφό χριστιανό, που αν ακόμη με κτυπήσει ή τυχόν με σδικήσει, θα του δώσω αγάπη και αμνησικακία. Άν κάνω λάθος συγχωρέστε με και εσείς ….
  ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ….
  Παράλειψη που δεν αναφέρεται το όνομα του συγγραφέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here