Του Μητροπολίτου Χίου κυρού Διονυσιου

Την πρώτη θεση μεταξύ των αγίων της εκκλήσιας μας κατέχει η Υπεραγία Θεοτόκος. Είναι η <<αγία αγίων μείζων>>,είναι η<<τιμιωτέρα των Χερουβειμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ>> Η Παναγία προφητευτηκε αιώνες πριν γεννηθεί.

Γι’αυτό και η ζωή της είναι στο κέντρο όλων των αίωνων.Στη συνειδηση των χριστιανών η μορφή της Παναγίας μας κατέχει πρωτευουσα θέση.Δεν υπάρχει τόπος που να μην έχει καθιερωμένο ναό στη χάρη της.

Δεν υπάρχει ακολουθία της εκκλησίας μας χωρίς να υμνεί τη μεγαλοπρέπειά της.Και δεν νοειται και δεν στέκει η Εκκλησία χωρίς την Παναγία Μητέρα του Σωτήρος.Η Θεοτόκος είναι η Εκκλησία και η εκκλησία είναι η Θεοτόκος.

Ο αγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας ,την ονομάζει << το σκήπτρον της Ορθοδοξίας>>.Στην ιστορία της Ορθοδοξίας η Παναγία είναι η Υπέρμαχος του χριστωνύμου λαου,ηΜεσίτρια προς τον Σωτήρα,η Οδηγήτρια στους αγώνες ηΣκέπη στις συμφορές.

Στις Παρακλήσεις μας ξεχύνουμε μπροστά της ευκολότερα το δάκρυ,τον πονο και τον αναστεναγμό μας,γιατί τη νοιώθουμε Μάνα μας.Και ακουει και τρέχει σε βοήθειά μας.

<<Αξιον εστίν>>λοιπόν,να υπάρχουν τα πετεινά του ουρανού,οι απλήρωτοι αυτοί τραγουδιστες,που με το κελάηδημά τους κάνουν χαρουμενη ατμόσφαιρα.

<<Άξιον εστίν>>να υπάρχουν τα λουλούδια που με την ευωδία τους και τα ποικίλα χρώματά τους ομορφαίνουν δωρεάν τη φύση.

<<Άξιον εστίν>> να υπάρχουν δέντρα,βουνά,κάμποι,θάλασσες,για να ζωογονούν τη φύση

<<Άξιον εστίν>>να υπάρχουν τ’αστέρια η σελήνη και ο ήλιος ,για να φωτίζουν τη γη.

<<Άξιον εστίν>> να υπαρχουν οι δίκαιοι και οι πράοι,για να μαλακώνουν τη ζωή.

<<Άξιον εστίν>>να υπάρχουν οι ήρωες για να βγάζουν τους από το τέλμα και τα συνηθισμένα μέτρα.

<<Άξιον εστίν>>να υπάρχουν οι πρώτοι και οι δεύτεροι, οι μέτριοι και οι μεγαλόφυεις,για να εξασφαλίζεται έτσι η αρμονία της ζωής.

Όλα αξίζουν να υπάρχουν.Μα πιο πολύ απ΄όλα ,<<άξιον εστίν>>να υπάρχει η Παναγία μας,για χατήρι της οποίας,όπως λένε οι Πάτερες της Έκκλησιας,πλάσθηκε η δημιουργία.

Ας την μακαρίζουμε κι εμείς πάντοτε και ιδιαίτερα επί τη αγια Κοιμήση της

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here