Το έθιμο στη Ρόδο της Σταυροπροσκύνησης

Τα “Ματσάκια” της Σταυροπροσκύνησης….Τα σταυρολούλουδα ..(Κρινάκια,ζουμπούλια,ολάνθιστο αρισμαρί (δεντροίβανο) και βιολέτες)…Σε πολλά χωριά της Ρόδου την αυριανή μέρα την αποκαλούν:“Των Ματσιών”

Βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση της Μεγάλης Σαρακοστής και η προσκύνηση του Σταυρού μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την πορεία μας προς το Πάσχα.

Είναι μια κινητή εορτή που καθιερώθηκε να εορτάζεται από την εκκλησίαν μας, την Γ’ Κυριακή των νηστειών ,στους ιερούς ναούς της Ορθοδοξίας, εν μέσω απόλυτης κατάνυξης και ιερού σεβασμού,προς το ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ, που προσφέρεται προς προσκύνημα από τον ιερέα μετά το τέλος της δοξολογίας, προς όλο το εκκλησίασμα εν μέσω των ύμνων του εορτασμού και δίδοντας σε όλους από ένα ματσάκι από λουλούδια που έχουν ευλογηθεί.

Τα σταυρολούλουδα (Κρινάκια,ζουμπούλια,ολάνθιστο αρισμαρί (δεντροίβανο) και βιολέτες) Ματσάκια που φτιάχτηκαν από την προηγούμενη, με τέχνη και μεράκι από τις νοικοκυρές του χωριού.

Φωτογραφίες από τον Ιδρυματικό Ναό του Αγίου Τρύφωνος Ρόδου, ιερουργούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανασίου Μισσού

    

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here