Άγιος Βασίλης.

Ο Άγιος Βασίλης είναι ο «κυρίαρχος» άγιος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Είναι ο γνωστός μας άγιος που δίνει τα δώρα του σε όλους όσους ήταν «καλοί» στην διάρκεια του χρόνου.

Ιδιαίτερα τα παιδιά τον περιμένουν πως και πως και πολλές μέρες πριν τα Χριστούγεννα στέλνουν το δικό τους γράμμα με τις ευχές και το αίτημά τους.

Έχει καθιερωθεί να αφήνουμε ένα πιάτο με ένα γλυκό κάτω απ’ το δέντρο για να το βρει ο Άγιος Βασίλης και να φάει όταν θα έρθει και στο δικό μας σπίτι να αφήσει το δώρο του!

Όπως και αν ονομάζεται στις διάφορες χώρες του κόσμου, παντού είναι ο καλός άγιος των Χριστουγέννων. Εμείς τον έχουμε συνδυάσει με την παραδοσιακή κόκκινη στολή και την μακριά λευκή γενειάδα, τις μαύρες μπότες και τον τεράστιο κόκκινο σάκο που κρατά στην πλάτη του γεμάτο με δώρα!!

Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, ο Άγιος Βασίλης, είναι ο Μέγας Βασίλειος που γεννήθηκε στην Νεοκαισάρεια του Πόντου το 330 και έζησε στην Καππαδοκία.

Ο Μέγας Βασίλειος αφιέρωσε όλη την ζωή του στο να προσφέρει βοήθεια και συμπαράσταση στους συνανθρώπους του. Εξαιρετικά μορφωμένος, σπούδασε στην Καισαρεία, αργότερα στην Κωνσταντινούπολη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας.

Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε την 1η Ιανουαρίου το 379.

Αντίθετα στους λαούς της Δύσης, το πρόσωπο του Αγίου Βασιλείου είναι ταυτισμένο με το πρόσωπο του Αγίου Νικολάου. Ο Άγιος Νικόλαος όπως και Άγιος Βασίλειος ήταν και αυτό γνωστός για την γενναιοδωρία και την φιλανθρωπία του.

Οι λαοί του Βορρά έχουν προσθέσει στον Άγιο Νικόλαο στοιχεία της δικής τους παράδοσης, όπως είναι τα έλκυθρα, οι τάρανδοι, οι μεγάλες κόκκινες ή χρυσές κάλτσες κρεμασμένες στο τζάκι και άλλα.

Όπως και να χει όμως, όποιος και αν είναι ό Άγιος που εκφράζει την χώρα του καθενός μας, έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε σ’ αυτόν και να τον περιμένουμε και αυτά τα Χριστούγεννα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here