Αύριο με μεγάλη χαρμονή η εκκλησία μας εορτάζει τα είσοδια της υπεραγιας Θεοτόκου την αφιέρωση της παναγιας σε ηλικία τριών ετών από τους γονείς της στον ναό.

Η αναφορά για το περιστατικό των Εισοδίων της Θεοτόκου δεν γίνεται σε κάποιο από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά σε δύο απόκρυφα Ευαγγέλια: το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (κεφ. 6-7) και το Ευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου.

Σύμφωνα με αυτά, οι ευσεβείς γονείς της Θεοτόκου, Ιωακείμ και Άννα, έπειτα από εικοσαετή έγγαμο βίο, ήσαν άτεκνοι και παρακαλούσαν θερμά τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί.

Ο Θεός τους ανάγγειλε με Άγγελο ότι η επιθυμία τους θα εκπληρωθεί και η Άννα έμπλεη χαράς υποσχέθηκε να αφιερώσει το παιδί στον Θεό. Πράγματι, η Άννα έμεινε έγκυος και μετά από εννέα μήνες απέκτησε κόρη, τη Μαριάμ (Μαρία).

Τα Εισόδια της Θεοτόκου καθιερώθηκαν ως εκκλησιαστική εορτή κατά τον 7ο αιώνα, πρώτα στην Ανατολή και πολύ αργότερα στη Δύση. Αναφορές υπάρχουν στα γραπτά του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή και των πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιου και Γερμανού.

Επίσης από αύριο μέχρι την εορτή της γεννήσεως του κυριου και ημών Ιησού Χριστού ψάλλονται οι αργές καταβασιες των Χριστουγέννων βάζοντάς τον πιστό σε ένα κατανυκτικό κλίμα για τον ερχομό του χαρμόσυνου γεγονός των Χριστουγέννων.

Η είσοδος και η αφιέρωση της υπεραγιας Θεοτόκου έρχεται να μας εξασφαλίσει την αρχή της ελπίδας και την απόλυτη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο της εις τους αιώνας των αιωνων.

Νικόλαος Μαρούδας

Πνευματικό τέκνο του Αρχιμ. Αθανασίου Μισσού

Απολυτίκιο

Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον, και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις. Εν ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται, και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται. Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν˙ Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here