Ο Χριστός στο Όρος Θαβώρ δεν μεταμορφώθηκε, αλλά μεταμόρφωσε τους 3 μαθητές Του! Σαν βόμβα ακούγεται αυτό!…

Ο Χριστός δεν μεταμορφώνεται, αλλά μεταμορφώνει, αυτή είναι η εμπειρική ερμηνεία του Αγίου Ευαγγελίου. Μεταμορφώνομαι στην μυστική θεολογία σημαίνει, ότι παίρνω κάποια προσθήκη που δεν είχα ποτέ.

Προάγομαι, αναβαθμίζομαι, προβιβάζομαι, αλλοιώνομαι. Είναι δηλ. βλασφημία να λέμε, ότι ο Χριστός μεταμορφώθηκε, ότι δηλ. προσέλαβε κάτι που δεν είχε!

Ο Χριστός μεταμορφώνει τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη εν ώρας προσευχής, για να μας δείξει, ότι από όλες τις αρετές, η μεγαλύτερη είναι η προσευχή με την έννοια, ότι όλες οι αρετές βοηθούν να πλησιάσουμε και να γνωρίσουμε τον Θεό, αλλά μόνο η αρετή της προσευχής, ενώνει με το Θεό.

Γι’ αυτό οι Πατέρες της Εκκλησίας λένε, ότι τα μεγάλα μυστήρια τελεσιουργούνται εν ώρα προσευχής και η ώρα της θέας του Ακτίστου Φωτός γίνεται εν ώρα καθαράς – συγκεντρωμένης προσευχής και όχι άλλης ώρας.

Προσευχήθηκε ο Χριστός στο Θεό Πατήρ, να δώσει τέτοια Χάρη Αγίου Πνεύματος στους 3 Μαθητές Του, ώστε να Τον δουν με τη μορφή του Ακτίστου Φωτός!

Το αποτέλεσμα ήταν, οι 3 Μαθητές του Χριστού, από τη στιγμή εκείνοι να είναι θεωμένοι και να κατέβουν από το Θαβώρ με πλήρης ταπείνωση και σε κατάσταση θεώσεως.

Η μεταμόρφωση έγινε μέρα – μεσημέρι, ο καιρός ήταν αίθριος και ο Χριστός έλαμψε τόσο πολύ, που οι Μαθητές δεν έβλεπαν τον ήλιο. Τόσο πολύ υπερείχε ο φωτισμός του Χριστού!

Η μεταμόρφωση στο Όρος Θαβώρ, έγινε 40 μέρες πριν την Σταύρωση του Χριστού. Θα έπρεπε λογικά η Εκκλησία μας, να γιορτάζει την Μεταμόρφωση του Σωτήρος στις 13 Φεβρουαρίου (ο Χριστός Σταυρώθηκε στις 23 Μαρτίου του 33 μ.Χ), αλλά επειδή το Πάσχα είναι κινητή εορτή, για πρακτικούς λόγους η Εκκλησία μας την γιορτάζει 40 μέρες, πριν την ύψωση του Τιμίου Σταυρού, δηλ. στις 6 Αυγούστου.

Οι μαθητές του Χριστού την δεύτερη εμπειρία Ακτίστου Φωτός, την είχαν κατά την Πεντηκοστή, με την μορφή πυρίνων γλωσσών

Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here