Ο δεύτερος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο είναι ο κουτσός Φεβρουάριος ή Φλεβάρης, ο Κουτσοφλέβαρος, με 28 ημέρες στα κοινά έτη και 29 στα δίσεκτα, κάθε τέσσερα χρόνια (χρονολογίες που διαιρούνται ακριβώς με το 4, όπως 2008, 2012, 2016 κ.ο.κ.).

Στα λατινικά η λέξη Φεβρουάριος (februarius) προέρχεται από το ουσιαστικό februum, που σημαίνει καθαρμός, κάθαρση, λόγω των θρησκευτικών εορτών εξαγνισμού και καθαρμού (Februa ή Februatio) που τελούνταν στη Ρώμη στη διάρκεια του μήνα.

Στην Ελλάδα έχει πάρει και διάφορες άλλες ονομασίες σχετικές τη μικρή του διάρκεια: Μικρός, Κουτσός, Φλιάρης, Γκουζούκης και Κούντουρον (< ποντιακά κοντή+ ουρά).

Το Φλεβάρης προέρχεται από τις «φλέβες», δηλαδή τα υπόγεια νερά που αναβλύζουν στη διάρκειά του από τις πολλές βροχές, ενώ η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα την 1η του μήνα του έδωσε και το όνομα «Αϊ-Τρύφωνας».

Σε όλο το χριστιανικό κόσμο πολλές εκκλησίες είναι αφιερωμένες στο Άγιο όνομά του. Ήδη τον 6ο αιώνα υπήρχαν δύο βασιλικές στην Κωνσταντινούπολη. Ο Άγιος Τρύφωνας είναι προστάτης της Μόσχας και τιμάται επίσης ιδιαίτερα στη Δύση (στο Κότορ του Μαυροβουνίου υπάρχει μεγάλη βασιλική).

Στην εικονογραφία παρουσιάζεται νεαρός, όπως ήταν όταν μαρτύρησε, να κρατάει το Σταυρό στο δεξί του χέρι και συνήθως ένα κλαδί ή ένα γεωργικό εργαλείο στο αριστερό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here