Κίνδυνος κατάρρευσης της Χρυσοσπηλιώτισσας Λευκωσίας - ΒΙΝΤΕΟ

Κραυγή αγωνίας και έκκληση βοήθειας απευθύνει μέσα από το AlphaNews.Live, Ιερέας της Μονής Χρυσωσπηλιώτισσας, που βρίσκεται στην κοινότητα Κάτω Δευτεράς της Επαρχίας Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ιερέα το ιστορικό μνημείο του Σπηλαίου της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας, το οποίο αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα μνημεία του νησιού και βρίσκεται υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της Unesco, κινδυνεύει με κατάρρευση λόγω της απόφασης του Επάρχου Λευκωσίας να παραχωρήσει άδεια για τη δημιουργία πρατηρίου καυσίμων.

Οι κραδασμοί από τις εργασίες και οι “δονήσεις” είναι συνεχείς με αποτέλεσμα σύμφωνα με αρχαιολόγους και σεισμολόγους το Σπήλαιο να κινδυνεύει. Ο πατήρ Χαράλαμπος δηλώνει:

“Γκρεμίζεται το σπήλαιο. Δεν είναι υπερβολή. Ο έπαρχος έχει κάνει το λάθος να δώσει άδεια ανέργεσης πρατηρίου καυσίμων, παρόλο που είχαν απορριφθεί τρεις προηγούμενες αιτήσεις, σε αυτήν ενέδωσε. Δεν πήρε γνωμάτευση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και δεν ρώτησε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος να πέσει το σπήλαιο.”

Ο πατήρ Χαράλαμπος απευθύνει δραματική έκκληση για διάδωση της Μονής και παρουσιάζει ντοκουμέντα προς τους αρμόδιους, που καταδεικνύουν την κατάρρευση πετρών από τον ιστορικό ναό που είναι λαξευμένος σε βράχους.

“Έχουμε βιντεογραφήσει σεισμικές δονήσεις που γίνονται από τις εργασίες. Πέφτουν πέτρες, πέφτoυν χώματα εξ αιτίας του οδοστρωτήρα. Υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί το ιστορικό Σπήλαιο της Χρυσοσπηλιώτισσας”

Ο πατήρ Χαράλαμπος υπερθεματίζει την σπουδαιότητα του Σπηλαίου και του μεγάλου κίνδυνου που υπάρχει και ενημερώνει για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι αρμόδιοι της ιστορικής εκκλησίας.

“Αρχαιολόγοι της Μητρόπολης και ιδιωτικοί σεισμολόγοι από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κρήτης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο έπαρχος έχει θορυβωθεί αλλά δεν μπορεί να κάνει πίσω.Προσπαθεί εκ των υστέρων να βοηθήσει. Την Παρασκευή θα κάνουμε διαμαρτυρία με πανό “Ιεροσυλία… Γκρεμίζουν την Χρυσωσπηλιώτισσα” . Κάτω από το Σπήλαιο υπάρχει αρχαία νεκρόπολη από το 750 π. Χ .Πώς καταχαρακώνεις τέτοιο θησαυρό;  Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και Γεωλογικής Επισκόπησης δεν ερωτήθηκε και σύντομα πρόκειται να ανεργεθεί πρατήριο καυσίμων.”

Ενώ καταλήγει με ένα προσωπικό μήνυμα σε όλους τους πιστούς και συμπολίτες μας δηλώνοντας

“Σώστε αυτό το ιστορικό μνημείο του τόπου μας.”

Συντάχθηκε από Κώστας Καρνάκης

Πηγή: https://www.alphanews.live/cyprus

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here