Ελληνικές παραλίες : Τα κρυστάλλινα νερά τους

Εξαιρετική είναι η ποιότητα των νερών κολύμβησης στο 97% της χώρας, ενώ επαρκές είναι το 100% των περιοχών που ελέγχθηκαν.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η χώρα μας βρίσκεται μεν στην τέταρτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά πίσω από τρεις χώρες –την Κύπρο, τη Μάλτα και την Αυστρία– με πολύ λιγότερα σημεία κολύμβησης.

Η εξαιρετική ποιότητα των νερών, πάντως, δεν ακυρώνει το γεγονός ότι η πλαστική ρύπανση στη Μεσόγειο λαμβάνει πλέον διαστάσεις, όπως υποδεικνύει νέα επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με την έκθεση για την ποιότητα νερών κολύμβησης στην Ε.Ε., το 85% των σημείων που ελέγχθηκαν πληροί τα υψηλότερα και αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας.

Στην Ελλάδα ελέγχθηκαν 1.598 σημεία, εκ των οποίων το 97% ήταν εξαιρετικής ποιότητας, 1,1% επαρκούς ποιότητας, ενώ κανένα δεν κρίθηκε ακατάλληλο (για το υπόλοιπο 1,9% δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία).

Με την επίδοση αυτή η χώρα μας έρχεται τέταρτη στην Ε.Ε., μετά την Κύπρο, τη Μάλτα και την Αυστρία, στις οποίες όμως ελέγχθηκαν πολύ λιγότερα σημεία (113 στην Κύπρο, 87 στη Μάλτα και 263, προφανώς σε λίμνες, στην Αυστρία).

Ακατάλληλα ύδατα

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τρεις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ακατάλληλων υδάτων είναι η Ιταλία (89 περιοχές κολύμβησης ή 1,6%), η Γαλλία (54 περιοχές κολύμβησης ή 1,6%) και η Ισπανία (50 περιοχές κολύμβησης ή 2,2%).

Σε σύγκριση με το 2017, ο αριθμός των κολυμβητικών περιοχών στη Γαλλία με ύδατα ανεπαρκούς ποιότητας μειώθηκε (από 80 το 2017 σε 54 το 2018), ενώ αυξήθηκαν οι περιοχές με ανεπαρκή ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ιταλία (από 79 σε 89) και στην Ισπανία (από 38 σε 50).

Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι γίνονται βάσει κοινοτικής οδηγίας. Τα δείγματα υποβάλλονται σε ανάλυση για δύο τύπους βακτηρίων που αποτελούν ένδειξη ρύπανσης από λύματα ή κτηνοτροφικά απόβλητα. «Είναι σημαντικό να γιορτάσουμε τις επιτυχίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα του περιβάλλοντος.

Με ορθές δοκιμές, υποβολή εκθέσεων, παρακολούθηση και ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης, είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ποιότητα των αγαπημένων μας σημείων κολύμβησης», σχολίασε ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Καρμένου Βέλα.

Η εξαιρετική εικόνα των θαλασσών μας από μικροβιολογικής άποψης δεν αναιρεί το γεγονός ότι η πλαστική ρύπανση στη Μεσόγειο φθάνει πλέον σε επίπεδα-ρεκόρ. Νέα έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, που δημοσιοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, υποδεικνύει την αποτυχία των μεσογειακών χωρών να διαχειριστούν τα πλαστικά τους απορρίμματα.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στη θάλασσα 11.700 τόνοι πλαστικών σκουπιδιών, ενώ οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στη Μεσόγειο είναι η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Ιταλία, από όπου καταλήγουν στη θάλασσα τα δύο τρίτα των πλαστικών απορριμμάτων.

Τα στοιχεία για την έκταση του προβλήματος είναι αποθαρρυντικά. Οπως αναφέρει η έκθεση, κάθε έτος καταλήγουν στη Μεσόγειο 570.000 τόνοι πλαστικών σκουπιδιών (το ισοδύναμο της απόρριψης 33.800 πλαστικών μπουκαλιών το λεπτό), αριθμός που θα τετραπλασιαστεί έως το 2050.

Εκτιμάται ότι 247 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού επιπλέουν σήμερα στη Μεσόγειο, εκ των οποίων το 80% θα ξεβραστεί μέσα σε μια δεκαετία σε κάποια ακτή. Κύρια αιτία για την κατάσταση αυτή είναι βέβαια η αποτυχία (ή η ανυπαρξία) συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων.

Τις χειρότερες επιδόσεις στη Μεσόγειο έχουν το Μαυροβούνιο (κακή διαχείριση στο 95% των απορριμμάτων του), η Αίγυπτος (93%), η Αλβανία (73%) και η Λιβύη (64%).

kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here