4 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά, ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Νόξβιλ άνοιξε και πάλι

ΝΟΞΒΙΛ. ΤΕΝΕΣΙ. Η Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου άνοιξε ξανά τις πόρτες της στο Νόξβιλ τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Τέσσερα χρόνια και 5,2 εκατομμύρια δολάρια χρειάστηκαν για την επιστροφή των πιστών στο «σπίτι» τους.

Η εκκλησία της οδού Kingston Pike – ένα ορόσημο της παραδοσιακής βυζαντινής αρχιτεκτονικής που δεσπόζει στο Τενεσί για μισό αιώνα – άνοιξε ξανά το Σάββατο, με μία πανηγυρική Θεία Λειτουργία σε έναν κατάμεστο ναό.

Ο υπεύθυνος του Ιερού Ναού π. Αντώνιος Στρατής (Rev. Anthony Stratis), δηλώνει στην τοπική εφημερίδα «Knox.news» ότι αυτό το Σαββατοκύριακο η κοινότητα επιτέλους ξαναβρίσκει το σπίτι της.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι λειτουργίες του Ναού φιλοξενούνταν στο διπλανό ενοριακό κέντρο, το οποίο είχε χτιστεί το 1970.

«Επιστρέφουμε στο σπίτι μας… Δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε τις άλλες εγκαταστάσεις ή να δανειστούμε κάποια ξένη αίθουσα», δήλωσε ο π. Στρατής, «ήρθε πια το πλήρωμα του χρόνου».

«Δεν μπορώ να περιμένω άλλο. Τους θέλω όλους εδώ», δήλωσε ο Ιωάννης Περούλας (John Peroulas), πρόεδρος του συμβουλίου της ενορίας. «Είχαμε παιδιά ηλικίας 4 και 5 ετών όταν η εκκλησία κάηκε. Τώρα πια είναι 9 και 10. Θέλω να δω τα μάτια τους, καθώς θα μπαίνουν μέσα».

Αυτό που θα δουν είναι μια εκθαμβωτική εκκλησία με καλύτερα υλικά, φωτισμό και χρώματα. Παρότι όμως είναι καινούρια, δεν παρεκκλίνει από την παράδοση. Οι πιστοί που προσευχήθηκαν για τελευταία φορά στην εκκλησία πριν από τέσσερα χρόνια, πλέον θα προσεύχονται σε ένα νέο κτίριο, του οποίου όμως η κατασκευή τους είναι οικεία.

Το καταστροφικό Πάσχα του 2015

Η πυρκαγιά της 12ης Απριλίου 2015 ξεκίνησε λίγο μετά τη Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα. Ο Περούλας έμεινε τελευταίος στον χώρο, κλείνοντας τις πόρτες στις 3 το μεσημέρι. Οι πιστοί επρόκειτο να επιστρέψουν για τη Λειτουργία στις 9 το βράδυ.

Στις 6:50 το απόγευμα ένας περαστικός ανέφερε ότι είδε την εκκλησία να τυλίγεται στις φλόγες. Οι πυροσβέστες χρειάστηκαν σχεδόν δύο ώρες για να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Εικόνες που προκαλούν σοκ από την ολοκληρωτική καταστροφή του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Νόξβιλ του Τενεσί, που συνέβη ανήμερα του Πάσχα, στις 12 Απριλίου του 2015. Πηγή: Facebook

Παρότι οι πυροσβέστες κατάφεραν να διασώσουν έργα τέχνης, η φωτιά κατέκαψε το διώροφο κτίριο. Ο σκελετός είχε σωθεί, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού είχε καταστραφεί. Η αιτία της ήταν κάποιο βραχυκύκλωμα, σύμφωνα με τον π. Στρατή και τον κ. Περούλα.

Από τη φωτιά έλιωσαν τα ψηφιδωτά του Ναού, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης εικόνας με τον Χριστό, που υπήρχε μέσα στον θόλο του. Το εκκλησιαστικό όργανο επίσης καταστράφηκε. Τα παράθυρα έλιωσαν και η στέγη κατέρρευσε.

Από την πυρόσβεση, οι αίθουσες του πρώτου ορόφου πλημμύρισαν και όσα αντικείμενα δεν κάηκαν, καλύφθηκαν από καπνιά. Ο επιστάτης του Ναού, Τέρι Ουέμπ, κάλεσε τον Περούλα στις 7 το απόγευμα λέγοντάς του ότι οι πυροσβέστες παλεύουν για να σβήσουν τη φωτιά.

«Φαίνεται να έχει καεί ολοσχερώς», είπε ο Ουέμπ.

Ο Περούλας κράτησε το μήνυμα «για να μου θυμίζει εκείνη την ημέρα. Και όταν ανοίξουμε ξανά την εκκλησία το Σάββατο, θα το διαγράψω οριστικά», είπε.

Σκληρή δουλειά και πρόοδος

Ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος θα επισκεφθεί το Νόξβιλ για τη Λειτουργία του Σαββάτου. Παρόντες θα είναι τοπικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων υπουργών αλλά και εκπροσώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το Σάββατο έφτασε μετά από μία χρονοβόρα και δαπανηρή αναστήλωση, ένα έργο δύσκολο κυρίως λόγω των περίτεχνων ψηφιδωτών του Ναού.

«Η σκληρή δουλειά έφερε και μεγάλη πρόοδο», ανέφερε ο κ. Περούλας.

Το κτίριο είχε αποκολληθεί από τον σκελετό του και τις ατσάλινες κολώνες του. Το ποσό της ασφάλισης που καταβλήθηκε, κάλυπτε τα περισσότερα από τα εκτιμώμενα 5,2 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνταν για τις εργασίες. Από αυτά, ο Αγιος Γεώργιος δαπάνησε επιπλέον 330.000 έως 340.000 δολάρια για βελτιώσεις.

Μια νέα οροφή, τα ηλεκτρολογικά και τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού ήταν τα βασικά. Οι εργολάβοι της εταιρείας Nashville Liddle Brothers χρησιμοποίησαν την ίδια τεχνική με αυτή που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της το 1968.

Ο Κύριος επιστρέφει στον θρόνο του

Τα κομψά ψηφιδωτά ήταν δημιουργήματα του Ιταλού καλλιτέχνη Σίριο Τονέλλι. Πριν από πέντε δεκαετίες, ο Τονέλλι φιλοτέχνησε τα αρχικά ψηφιδωτά του Ναού με αποκορύφωμα τη μεγάλη εικόνα της Παναγίας στην αψίδα και την εικόνα του Ιησού στον τρούλο. Σήμερα, ο 90χρονος πλέον Τονέλλι, ξαναέφτιαξε τις νέες εικόνες σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Ενα από τα διάσημα βιτρώ που κοσμούσαν τον Ναό. Πηγή: Facebook

Οι υπεύθυνοι του Ναού του έστειλαν τις φωτογραφίες και τα αρχικά σχέδια των ψηφιδωτών. Τα συγκεκριμένα έγγραφα, ευτυχώς, βρέθηκαν ανέγγιχτα, σε ένα μικρό γραφείο στον προθάλαμο της εκκλησίας.

«Εχω μείνει κατάπληκτος από το πόσο κοντά (ο Τονέλλι) έφτασε στα πρωτότυπα», ανέφερε ο Περούλας.

Μία από τις νέες προσθήκες είναι και το σύστημα πυρανίχνευσης. Οι υπεύθυνοι του Ναού είχαν προγραμματίσει να τοποθετήσουν ένα τέτοιο σύστημα λίγο πριν τη καταστροφική πυρκαγιά. Ωστόσο, ακύρωσαν την εγκατάσταση όταν ανακάλυψαν ότι ο πρώην ταμίας της εκκλησίας, Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, είχε αποσπάσει το ποσό των 415.950 δολαρίων.

Θα υπάρξει ακόμη μία εκδήλωση τον Αύγουστο, έτσι ώστε το κοινό να θαυμάσει την ανακαινισμένη εκκλησία, είπε ο Περούλας. Η ξενάγηση στους χώρους του Ναού θα ξεκινήσει και πάλι στο «Greekfest» φέτος τον Σεπτέμβρη.

Πηγή : ekirikas

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here