Αθεολόγητη παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου στο “Πάτερ ημών”

Σχόλιο του Σωτήρη Τζούμα

Ο Πάπας Φραγκίσκος με μία άκρως αθεολόγητη προσέγγιση πέτυχε το στόχο του : να αλλάξει την Κυριακή προσευχή, το «Πάτερ Ημών» στο σημείο που θεωρεί ότι δεν αποδίδεται σωστά. Θέλει να αλλάξει το σημείο που λέει «lead us not into temptation» (στα ελληνικά «και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν»).

Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι το σημείο «lead us not into temptation» (που στα ελληνικά σημαίνει «και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν»), είναι σαν να υποδηλώνει πως ο Θεός μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε λάθος δρόμο.

Ομως το θεολογικό νόημά του δεν είναι αυτό. Αντιθέτως το «μη εισενέγκης» ζητά από τον Θεό να μη μας επιτρέψει να μπούμε σε πειρασμό.

Ως εκ τούτου, το συγκεκριμένο σημείο που τώρα αλλάζει σε «do not let us fall into temptation» δηλαδή στα ελληνικά «μη μας αφήσεις να υποκύψουμε στον πειρασμό» είναι να σαν να βάζει έναν πλεονασμό.

Σε δηλώσεις του ο Πάπας είπε: «Αυτός που σε οδηγεί στον πειρασμό είναι ο Σατανάς. Αυτός είναι ρόλος του Σατανά».

Σύμφωνα με τις γραφές η Κυριακή προσευχή μας έμεινε σε μας τους ανθρώπους από τον ίδιο το Χριστό.

Ο Ιησούς δίδαξε τα λόγια αυτά στους μαθητές του όταν τον ρώτησαν πώς πρέπει να προσεύχονται.

Σημειώνεται πάντως πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος εκφράζει τις αντιρρήσεις του για το «Πάτερ Ημών».

Πρόκειται για μία θέση που είχε εκφράσει το 2017 υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι καλή μετάφραση, επειδή μιλάει για έναν Θεό που σε προτρέπει στον πειρασμό».

Αλλά ο Πάπας Φραγκίσκος μπορεί να είναι καλός στην επικοινωνία αλλά καλός Θεολόγος δεν είναι! Βρήκε πάντως πάλι ένα τρόπο για να κερδίσει τα φώτα της δημοσιότητας!

https://www.exapsalmos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here