Πανήγυρις : Αγίας Τριάδος στην Μονή Πέντε Βρύσεων Λαγκαδά

Ο ακούραστος και λαοφιλής Ηγούμενος Αρχιμαμανδρίτης Αμβρόσιος Πουτούκης.

Γρἀφει ο Πατἠρ Κυριάκος Μανέττας, κληρικός-εκπαιδευτικός, εφημέριος Πανεπιστημιακού ναϋδρίου Αγἰας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Αιγαίου Ρόδου.

Εἰναι γνωστό ότι στην Πεντηκοστή και της Αγίας Τριάδος γιορτάζει ο θεσμός της Εκκλησίας. Η πνοή και η δύναμη της ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος διατηρεί ανά τους αιώνες τα ιερά μας μυστήρια και την πορεία της Ορθόδοξης στάσης και σωτηρίας μας.

Ένα κόσμημα ανδρώας Ιερἀς Μονής που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης, από τα γραφικότερα και ομορφότερα Μοναστήρια της Κεντρικής Μακεδονίας είναι και η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Πέντε Βρύσεων Λαγκαδά.

Με κεντρικό ναό την Αγία Τριάδα και Παρεκκλήσια του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου είναι κέντρο αναφοράς και πνευματικού ανεφοδιασμού κληρικών και λαϊκών που το επισκέπτονται.

Ξεκίνησε για ησυχαστήριο και τοπος διαμονής του Μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά Σπυρίδωνα Τραντέλλη, που εκεί κοιμήθηκε το 2009. Υπήρξαν πάντοτε Ηγούμενοι και εγγεγραμμένοι άγαμοι κληρικοί της Μονής της πόλεως Λαγκαδά και όχι μόνο.

Γίνονταν παλαιότερα οι κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως και φτιάχτηκαν χώροι με κελλιά, αίθουσες συνεδριάσεων, αρχονταρίκι Παρεκκλησίου του Αγίου Νεκταρίου και μεγάλος Περιβάλλων χώρος.

Ένας τόπος ησυχαστικής διαμονής και ευλογίας. Από το ἐτος 2015 που επίσημα με Βυζαντινή Μεγαλοπρέπεια ανέλαβε την Ηγουμενία της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος από τον  ακούραστο Μητροπολίτη Λαγκαδά κ.Ιωάννη Τασσιά, ο λαοφιλής, αξιαγάπητος, ευγενής και με αγάπη ουσιαστική για την Εκκλησία και τους ανθρώπους, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης πατήρ Αμβρόσιος Πουτούκης, μια αύρα ξεχωριστή ¨βίαιας πνοής του Παναγίου και τελεταρχικού Πνεύματος¨ έχει φυσήξει στην ιστορική Μονή Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων Λαγκαδά.

Προσωπικά από την Ρόδο έχω παρευρεθεί στις Πανηγύρεις της Ιεράς Μονής και έχω γευθεί την μεγάλη προσέλευση πιστών από όλη την Ελλάδα. Την Αβραμιαία φιλοξενία, την ευγένεια και την χαρισματική εμβέλεια που έχει ο αξιαγάπητος Ηγούμενος Πατήρ Αμβρόσιος Πουτούκης και η αδελφότητά του.

Η φετινή Πανήγυρις της Αγίας Τριάδος στις 16 και 17 Ιουνίου του 2019 σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Την Κυριακή της Πεντηκοστής στις 7:00 το απόγευμα τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός με Προεξάρχοντα τον Πρωτοσύγκελο κα παλιό κληρικό Αρχιμανδρίτη Ευσέβιο Σπουργίτι, με αρτοκλασίες, επίκαιρο κήρυγμα και πλούσια κεράσματα στους Παρευρισκομένους.

Τη Δευτέρα του Παναγίου Πνεύματος (17 Ιουνίου του 2019) τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή από τον Πατήρ Ευσέβιο Σπουργίτη, τον Καθηγούμενο Πατέρα Αμβρόσιο Πουτούκη, πλειάδα κληρικών, ιερομονάχων και εγγάμων, με βουλευτές της περιοχής και Δικαστικές αρχές.

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Κ. Ιωάννης λειτούργησε μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Κ. Άνθιμου στην ιστορική ενορία της Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης όπου υπηρέτησε σαν Πρωτοσύγκελος επί 25 χρόνια επί Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Β΄ του Χρυσοφάκη και Ανθίμου Ρούσσα.

Στο ναό αυτό είχε υπηρετήσει επί σειρά ετών και προσφάτως εκοιμήθει ο μακαριστός σεβάσμιος καθηγητής μας και δημιουργός της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης πατήρ Παρασκευάς Ζωγράφος.

Στη Μονή της Αγίας Τριάδος Λαγκαδά ομολόγησε ο Πρωτοσύγκελος και δεόντως  γλυκύτατα, ο αξιαγάπητος Πατήρ Αμβρόσιος Πουτούκης, που μαζί με τον Πατέρα Γρηγόριο Κωνσταντόπουλο, Ιερομόναχο και του μοναχούς, τον σεβαστό Θεολόγο και Ομολογητή Πατέρα Γεράσιμο Λευτεράτο και πατέρα Γεώργιο Παναγιωτίδη ομορφαίνουν και κατακτούν την ψυχή των Χριστιανών και της νεολαίας μαζί με τους διαμένοντες και εγγεγραμμένους Ιερομονάχους στην Μονή αλλά προπαντός στο ησυχαστήριο του Ασκού των Αγίων Μεθοδίου και Κυρίλλου.

Οι ευχαριστιακοί λόγοι στην  Μονή προς τους πιστούς και τους επισήμους και κληρικούς όσο και στην επίσημη τράπεζα της μονής συγκίνησαν όπως πάντοτε τους κληρικούς , επισήμους και εκατοντάδες πιστούς , τον ηγούμενο π.Αμβρόσιο Πουτούκη , που έκανε τη διαφορά και ανέδειξε την Μονή αυτή σε πραγματικό προσκύνημα εκατοντάδων πιστών με πούλμαν με ιδιωτικά αυτοκίνητα σε καθημερινή βάση, το αθόρυβο κοινωνικό , φιλανθρωπικό , κηρυκτικό εξομολογητικό και προς η νεολαία έργο τους αποδεικνύει την επάξια επιλογή του δραστήριου και φιλομόναχου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννη Τασιά να επιλέξει την αδελφότητα του πατρός Αμβροσίου Πουτούκη σαν άμεσους συνεργάτες του και κληρικούς της απολύτου εμπιστοσύνης του .

Είναι γνωστό το πολύχρονο και πολύμοχθο έργο και αδιαμφισβήτητη πνευματική προσφορά της Αδελφότητας των πατέρων Αμβροσίου Πουτούκη , Γρηγορίου Κωντοπούλου και των μοναχών Γερασίμου Λευτεράτου και Γεωργίου Παναγιωτίδη στην Καστοριά και στην ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων .Άφησαν πανθομολογουμένως την σφραγίδα της παρουσίας τους με δεκάδες πνευματικά τέκνα και πλούσιο χριστιανικό έργο.

Γι αυτό και εφέτος τρία πούλμαν από την Καστοριά με υπεύθυνη την κα  Όλγα Ζησοπούλου  Νοσοκόμα και άλλα πνευματικά παιδιά των πατέρων παρευρέθησαν στην πανήγυρη της Μονής καθώς και Πούλμαν από το Καβαλλάρι με υπεύθυνο τον Γιώργο  Μπέη –πνευματικό παιδί του π. Αμβροσίου  .

Δεκάδες ιδιωτικά αμάξια και εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν την ιερά Μονή. Αβραμιαία φιλοξενία από πλούσιο φαγητό , γλυκά , αναψυκτικά και κεράσματα σε όλους τους παρευρισκομένους .

Το γεύμα ευλαβής δωρεά-προσφορά του επιχειρηματία και υπερασπιστή του πνευματικού έργου των πατέρων κ Μιχαήλ  Κεμανετζή από τον Ασκό  που βρίσκεται και το ησυχαστήριο καθώς και του προέδρου του Ασκού κου Αναστασίου Σαπλαμίδη και κου Δημητρίου Μπουράκη.

Το χορό των ιεροψαλτών ελάμπρυνε ο Άρχων Πρωτοψάλτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ Γεώργιος Φερεντίνος.

Και του χρόνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here