Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ένα παλαίμαχος και άριστος γνώστης στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας, ο αρθρογράφος-δημοσιογράφος Ertuğrul Özkök με ένα εντυπωσιακό του άρθρο στην εφημερίδα Hürriyet, αναφέρει ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη πορεία του Ερντογάν και η βασιλεία του αναμένεται να λήξει το πολύ μέσα στα δυο προσεχή έτη με πολύ πιθανό δραματικό τρόπο που θα έχει και εσωτερικές αλλά και εξωτερικές συνέπειες.

Γεγονός είναι πως η παντοδυναμία του Τούρκου προέδρου άρχισε να τρίζει τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την μεγάλη ήττα που υπέστη στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ekrem İmamoğlu που κέρδισε τις εκλογές με 54%, είναι το ανερχόμενο αστέρι της αντιπολίτευσης και δεν αποκλείεται να τον διαδεχτεί στην κορυφή της τουρκικής εξουσίας, αποτελώντας το αντίπαλο δέος στον σημερινό Τούρκο πρόεδρο.

Εκτός όμως από τον γενίτσαρο κεμαλιστή νέο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, σημαντική εξέλιξη είναι και οι κινήσεις των πρώην στενών συνεργατών του Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου και Αλί Μπαμπατζάν, που έχουν βγει δημόσια πλέον και κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι έχει διαλύσει το κόμμα ενώ αναγγέλλουν νέο πολιτικό σχηματισμό – αντίπαλο του Ερντογάν για το Φθινόπωρο.

Το επίμαχο ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει ο Ερντογάν σε μια πορεία καθιζήσεως του που πολλοί Τούρκοι ήδη την παρομοιάζουν με το τέλος του…Μιλόσεβιτς ακόμα και του…Τσαουσέσκου.

Δεν αποκλείουν ακόμα και πρόκληση αιματηρού εμφυλίου πολέμου, καθώς πολύ πιθανό να καταφύγει σε αυστηρές κατασταλτικές μεθόδους κατηγορώντας τους αντίπαλους του για τρομοκράτες. όπως το συνηθίζει.

Φυσικά πάντα υπάρχει και η σοβαρή πιθανότητα να στρέψει την προσοχή αλλού και εδώ εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here