Παρέμβαση του Δημάρχου, Κ.Ζέρβα – Δεν πάει άλλο η κατάσταση…

Βανδάλισαν την εικόνα της Παναγίας, στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού της Παναγίας Δεξιάς στην Καμάρα Θεσσαλονίκης.

Όπως μεταδίδει μάλιστα το Meaculpa.gr, ο χώρος έξω από το Ναό έχει γίνει στέκι παράνομων μεταναστών, οι οποίοι, κατά καιρούς έχουν βγάλει και μαχαίρια.

Οι Θεσσαλονικείς αποφεύγουν να περνούν από το σημείο τις νυχτερινές ώρες, ενώ φοβούνται ακόμα και να επισκέπτονται την Εκκλησία για να προσευχηθούν.

Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για την δεύτερη, μεγαλύτερη εκκλησία της Θεσσαλονίκης, μετά τον Άγιο Δημήτριο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αλλοδαποί, τον τελευταίο καιρό, έχουν βαλθεί να καταστρέψουν τη συγκεκριμένη εικόνα. Μάλιστα το κάνουν ξανά και ξανά, κάθε φορά που οι καλόγριες την αγιογραφούν, από την αρχή.

Η τελευταία επίθεση στο εικόνισμα καταγράφεται στις 6 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα πάντα με το Meaculpa.gr, το συμβάν ανέδειξε μέσα από τα social media, η επιχειρηματίας Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία έχει αναλάβει να φροντίζει το παρεκκλήσι.

Σύμφωνα με όσα διηγείται, μάλιστα, η γυναίκα, οι παράνομοι μετανάστες δεν ικανοποιούνται μόνο με τον βανδαλισμό της εικόνας, αλλά εισέρχονται στην εκκλησία και ληστεύουν τους πιστούς, αρπάζοντας ο,τι βρουν, ακόμα και τα ασημένια καντήλια του Ναού.

«Βγαίνω να καθαρίσω τις σκάλες και με φτύνουν. Έχουν κάνει το παρεκκλήσι τουαλέτα», σημειώνει η κα Λατινοπουλου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε επικοινωνία του meaculpa μαζί του, δεσμεύθηκε πως θα πιέσει στο βαθμό που μπορεί για να βρεθεί λύση, καθώς η κατάσταση δεν πάει άλλο.

«Δεσμεύομαι πως θα επιδιώξω να εξαλειφθούν τα κρούσματα εγκληματικότητας και προσβολής της συμβόλων της Πίστης μας,», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Αφροδίτη Λατινοπούλου

«Κάθε βράδυ κορίτσι μου πηγαίνουν και καταστρέφουν ξύνοντας την εικόνα της Παναγίας. Πολλές φορές έχει συμβεί. Και κάθε φορά οι μοναχές από το Πανόραμα αγιογραφούν από την αρχή την εικόνα και αυτοί πάλι πηγαίνουν και την καταστρέφουν. Δεν σέβονται τίποτα.

Αυτοί εδώ, Πακιστανοί, Αλγερινοί κ.α. Φαντασου κορίτσι μου, πως βγαίνω να καθαρίσω τις σκάλες και με φτύνουν. Έχουν κάνει το παρεκκλήσι τουαλέτα και όχι μόνο το δικό μας αλλά άλλων ναών όπως μου εχει πει και η κ. (….) στο ναό του Αγίου Παντελεημονα αλλά και άλλους ιερούς ναούς. Μόλις δουν αστυνομία εξαφανίζονται και μόλις αυτή φύγει έρχονται πάλι και μαζεύονται.

Σφάζονται συχνά, τις προάλλες μαχαίρωσε ο ένας τον άλλον κι έτρεξα να μη με πάρουν τα αίματα.

Το χειρότερο; Ο κόσμος φοβάται πια να έρθει στην εκκλησία, δεν έρχεται όπως παλιά. Γιατι αυτοί καμία φορά μπαίνουν στο ναό, τάχα κάνουν τον σταυρό τους και ψάχνουν , εμείς τους καταλαβαίνουμε αλλά δεν ξέρουμε τι ψάχνουν. Άλλες φορές βγάζουν και φωτογραφίες. Έχει τύχει να μας κλέψουν τα μεγάλα μας καντήλια τα ασημένια . Έχουν κλέψει και πιστούς, κινητά , πορτοφόλια…»

Δεν χρειάζεται να περιγράψω άλλο.

Αυτά μου εξομολογήθηκε η κυρία που φροντίζει χρονια τώρα τον Ιερό ναό της Παναγίας Δεξιάς στην Καμαρα στη Θεσσαλονικη.

Βούρκωσα καθώς την είδα να τα περιγράφει με δάκρυα στα μάτια και πόνο ψυχής.
« Η Παναγιά να βάλει το χέρι της» μου είπε και της απάντησα « Όλοι εμεις πρέπει να βάλουμε το χέρι μας πρώτα και θα το βάλουμε». Σκέφτομαι ποσο μακρυά θα πάει αυτή η κατάσταση.

Οι εκκλησίες μας απροστάτευτες , οι εικόνες μας το ίδιο, οι πιστοί έρχονται ολοένα και λιγότεροι στην εκκλησία με φόβο ψυχής μη πάθουν κακό.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει.

Αν κάποιοι δεν σέβονται την πίστη μας και ό,τι έχουμε ιερό , πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν πως θα υπάρχουν συνέπειες αν δεν το κάνουν.

Πρέπει να συνεργαστεί η πολιτεία ( Δήμος) , η Εκκλησία και το κράτος ( αστυνομία) ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος σε αυτές τις άθλιες καταστάσεις.

Η μόνη άμεση λύση είναι εγκλεισμός των παράνομων, περισσότερη αστυνόμευση και φύλαξη των ναών.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε την πίστη μας και τα πιστεύω μας.

Όλοι μαζί.

Πηγή : http://www.el.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here