Αϊδίνιο, 18 Ιουνίου 1919: Οι τσέτες του Μεντερές, σφαγιάζουν 31 προσκόπους, αφού προηγουμένως τους είχαν υποβάλλει σε φρικτά μαρτύρια. Τους τύφλωσαν πριν από την εκτέλεση!

Οι πρόσκοποι του Αϊδινίου είχαν συλληφθεί με τον έφορό τους Νίκο Αυγερίδη. Φυλακίστηκαν στο μπουντρούμι του Διοικητηρίου. Από εκεί οδηγήθηκαν σ’ ένα διπλανό ελαιώνα (στις όχθες του Εύδωνα ποταμού) που έγινε ο τόπος του δικού τους μαρτυρίου.

Ο επικεφαλής των Τσετών, Αντνάν Μεντερές, τους ζήτησε πρώτα να αλλαξοπιστήσουν, πήρε όμως την περήφανη απάντηση από τον Αυγερίδη και όλα τα παιδιά πως αυτό δεν θα γινόταν ποτέ. Έτσι ζητωκραυγάζοντας “Ζήτω η Ελλάς” κατακρεουργήθηκαν!

Οι τούρκοι σε ένα όργιο βασανιστηρίων και αίματος, πρώτα τύφλωσαν και εκτέλεσαν τον Αυγερίδη, στην συνέχεια τους άλκιμους Φιλοκτήτη Αργυράκη και Μίνωα Βεϊνόγλου και όλους τους προσκόπους που ως περήφανα Ελληνόπουλα και αμετανόητοι Χριστιανοί μαρτύρησαν για την πίστη τους.

Η άθλια σφαγή των προσκοπίνων άρχισε με την όμορφη Έλλη Σφέτσογλου, την 20χρονη Αρχηγό της ομάδας, που λίγες βδομάδες πριν είχε την τιμή, επικεφαλής των κοριτσιών, να υποδεχθεί τον στρατό.

Επειδή λοιπόν η Έλλη τίμησε τους Έλληνες, οι τούρ κοι την ατίμασαν. Τα μάτια της τα ξερίζωσαν με ξιφολόγχη και την βίασαν ομαδικά μπροστά στα μάτια της μάνας και του μικρού αδελφού της.

Στον τόπο του μαρτυρίου της η κοπέλα φώναζε μέχρι το τέλος της στους βιαστές της “θα ξανάρθει ο Ελληνικός στρατός και θα σας τιμωρήσει”. Την ακολούθησαν στον θάνατο η μητέρα της και ο μικρός της αδελφός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ