Δημητριακά
Σύμφωνα με τις προσταγές της μεσογειακής διατροφής, τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν μια ομάδα τροφίμων η οποία πρέπει να περιλαμβάνονται επί καθημερινής βάσης στη διατροφή μας.
.
Παρόλα αυτά πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το 95% των ενηλίκων δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες μη επεξεργασμένων δημητριακών, ενώ περίπου το 30% των ενηλίκων δεν τα συμπεριλαμβάνει καθόλου στη διατροφή του.
.
Πώς συμβάλλουν τα δημητριακά ολικής άλεσης στην προάσπιση της υγείας μας;
Σύμφωνα με μακροχρόνιες μελέτες, η κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους γιατί ενισχύουν τον κορεσμό.
.
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από την τροφή.
.
Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν προϊόντα ολικής άλεσης έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων αλλά και καρκίνου του παχέος εντέρου.
.
Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, χαλκό και σίδηρο.
.
Πώς θα μπορούσαμε να τα εισάγουμε στην καθημερινότητα μας;
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι η κατανάλωση υγιεινών σνακ με παράλληλη αντικατάσταση των τροφών που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη.
.
Γευστικά παραδείγματα
Αντικαταστήστε την πρωινή τυρόπιτα στο γραφείο με κράκερ ολικής άλεσης (μπορείτε να βρείτε και σε ατομικές συσκευασίες) σε συνδυασμό με τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή ένα ποτήρι γάλα.
.
Αν τα παιδιά σας δεν αγαπούν το γάλα, προτείνετε μπισκότα δημητριακών εμπλουτισμένα σε ασβέστιο σε συνδυασμό με ένα χυμό, προκειμένου να καταναλώσουν ένα ισορροπημένο πρωινό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.
.
Αντικαταστήστε τα πατατάκια ή τα κουλουράκια με δημητριακά ή μπάρες δημητριακών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αποτελούν ένα εύγευστο σνακ για παιδιά αλλά και για ενήλικες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here