Στις 11 το πρωί έφτασε το πλοίο από Πειραιά μέσω Κω στην Ρόδο. Περί τις μία μετά το μεσημέρι, έφτασε η Παναγία η Σπηλιανή από το Μοναστήρι της στην Νίσυρο στο χωριό Δαματριά. Συνοδευόταν από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτη, Στέφανο Καλλιστή και Νισύριους.

Γιατί στο χωριό της Δαματρίας προ υπαντήθηκε ; Γιατί ο Καθηγούμενος π. Στέφανος γεννήθηκε και μεγάλωσε σε αυτό το χωριό.

Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου του Δ.Δ. Δαματριάς π. Νικήτας Μπάρδος, με την εκκλησιαστική επιτροπή και τους συνεργάτες του, επεφύλαξαν άψογη υποδοχή και φιλοξενία σε όλους.

Υποδέχθηκαν την Θαυματουργή εικόνα στην πλατεία του χωριού τους, ο Εφημέριος τους, π. Νικήτας Μπάρδος, ο Αρχιμανδρίτης, Αθανάσιος Μισσός, ο π. Σάββας Τσίκκης, ο π. Λουκάς Παπακωνσταντίνου και πεζοί συνόδευσαν την Σεπτή Εικόνα της Παναγίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Ο λίαν αγαπητός μας π. Λουκάς Παπακωνσταντίνου, τέλεσε την Ακολουθία της Αρτοκλασίας άμα τη αφίξει της Παναγίας στον Ι. Ναό.

Ο π. Νικήτας ομίλησε και εξέφρασε τις ευχαριστίες του, προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ και Ρόδου κ.κ. Κύριλλο και στον Καθηγούμενο Αρχιμ. Στέφανο.

Εν συνεχεία τελέστηκε ο Παρακλητικός Κανόνας της και αναχώρησε για τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ρόδου, όπου η υποδοχή και οι τιμές προς την Παναγία την Σπηλιανή ήταν ξεχωριστή !

Η Άφιξη της Σεπτής και Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Σπηλιανής με πούλμαν στο χωριό Δαματριά 

Η αναμονή για την αποδοχή της Παναγίας της Σπυλιανής με τον εφημέριο του Χωριού Δαματριάς π. Νικήτα Μπάρδο και Αρχιμανδρίτη, Αθανάσιο Μισσό

Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Ο πατέρας Λουκάς Παπακωνσταντίνου τελώντας την Αρτοκλασία 

Οι κοπέλες με τις παραδοσιακές στολές τους, πλησίον της Παναγίας 

Πλησίον της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Σπηλιανής, ο Αρχιμανδρίτης, Αθανάσιος Μισσός

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιανής, Αρχιμανδρίτης Στέφανος Καλλίστης και ο Αρχιμανδρίτης, Αθανάσιος Μισσός

Λίγα λόγια για την Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιανής Νισύρου και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας :

Παναγία Σπηλιανή: Στη Νισύρο, στο Μανδράκι, πάνω σε έναν μεγάλο βράχο, ύψους 30 μ., τον «οξό», όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι, δεσπόζει η Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιανής.

Το Καθολικό της Μονής, δηλαδή ο Ναός είναι μέσα σε μια σπηλιά, γι’αυτό πήρε το όνομα Σπηλιανή.

Κατά την παράδοση, το 1400 μ.Χ., ένας γεωργός βρήκε μια μικρή εικόνα της Παναγίας, την οποία και μετέφερε στο Ναό της Παναγίας της Ποταμίτισσας.

Μετά από κάποιες ημέρες η εικόνα εξαφανίστηκε για να βρεθεί στη συνέχεια μέσα σε μια σπηλιά, στην κορυφή ενός μεγάλου βράχου. Έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να χτίσουν στη σπηλιά μια εκκλησία και να τοποθετήσουν την εικόνα μέσα σε αυτή. Η περιοχή που βρέθηκε, αρχικά, η εικόνα από το γεωργό λέγεται μέχρι και σήμερα «βρετού».

Για να φτάσετε στην Ιερή Σπηλιά θα πρέπει να ανεβείτε 130 σκαλοπάτια. Η πρόσβαση γίνεται από τον κεντρικό δρόμο, στην περιοχή Λαγκαδιού, στο Μανδράκι, κοντά στο Ναό της Ποταμίτισσας.

Ο κυρίως Ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και το παρεκκλήσι, που βρίσκεται δεξιά, στον Άγιο Χαράλαμπο. Θα δείτε το ξυλόγλυπτο τέμπλο (1725) με τις εικόνες του Χριστού, της Θεοτόκου με το Βρέφος, της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Αγίου Χαραλάμπους.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, είναι επενδυμένη με ασήμι και έχει δυο όψεις. Στο ένα μέρος είναι η Παναγία που κρατάει το Χριστό και στο άλλο εικονίζεται ο Άγιος Νικόλαος.

Είναι φιλοτεχνημένη με την τεχνοτροπία της ρώσικης σχολής και στο αριστερό χέρι της Παναγίας βρίσκεται ζωγραφισμένη, η μικρή εικόνα που είχε ανακαλυφθεί από το βοσκό.

Γιορτάζει στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, με πλήθος κόσμου να συρρέει στο μοναστήρι. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Νισύρου και γίνεται στο Μανδράκι.

Ο εορτασμός ξεκινάει από την παραμονή, 14 Αυγούστου και κορυφώνεται στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής. Το πανηγύρι στήνεται στην κεντρική πλατεία, την πλατεία Ηλικιωμένης όπως λέγεται και συγκεκριμένα στο προαύλιο του Ζησιμοπούλειου Θεάτρου.

Η μουσική είναι ζωντανή και παίζουν ντόπιοι μουσικοί που κρατούν τα παραδοσιακά όργανα της Νισύρου, το βιολί, το σαντούρι και το λαούτο.

Ο χορός κρατάει μέχρι το πρωί και θα δείτε, τους κατοίκους της Νισύρους, να χορεύουν με τις παραδοσιακές φορεσιές του νησιού, με τη βράκα οι άντρες και με το κεντητό πουκάμισο οι γυναίκες. Προσφέρεται σε όλους τους επισκέπτες, κοκκινιστά ρεβίθια, λόγω νηστείας, σαλάτα και ψωμί.

Τα πλοία της γραμμής, όταν φτάνουν στο λιμάνι γεμάτα προσκυνητές από τα Δωδεκάνησα, συνηθίζουν να σφυρίζουν κάτω από το βράχο του μοναστηριού, ως ένδειξη σεβασμού στην Παναγία και σε ανταπόδοση στο χαιρετισμό, οι ντόπιοι χτυπούν τις καμπάνες της Μονής.

Το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής είναι αντρικό και εκτός από τις 15 Αυγούστου γιορτάζει και στις 10 Φεβρουαρίου, στη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους.

Ρεπορτάζ : Του πατρός Αθανασίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here