Σοκολατένια τούρτα - Ένα λαχταριστό γλυκό για τους λάτρεις της σοκολάτας και όχι μόνο

Σοκολάτα, μπισκότα, ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα σε ένα συνδυασμό που θα σας εντυπωσιάσει. Μια εξαιρετικά εύκολη συνταγή για ένα γλύκισμα ψυγείου για όλες τις ώρες, όλες τις ηλικίες, όλες τις περιστάσεις.

Υλικά συνταγής

  • 275 γρ. βούτυρο
  • 150 ml golden syrup (σε όλα τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ)
  • 225 γρ. ημίγλυκη σοκολάτα κουβερτούρα (καλής ποιότητας, τουλάχιστον 60% κακάο), ψιλοκομμένη
  • 200 γρ. μπισκότα Digestive, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 200 γρ. βουτύρου (τύπου Πτι Μπερ ή Μιράντα), κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 28-30 μπαλίτσες Maltesers
  • 130 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα, αρκετά χοντροκομμένα ή φιστίκια Αιγίνης ολόκληρα
  • 130 γρ. φρούτα γλασέ επιλογής σας, κομμένα σε μικρά κομμάτια

Για τη γκανάζ σοκολάτας: 

  • 100 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36% λιπαρά
  • 100 γρ. σοκολάτα ημίγλυκης κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομματάκια

Εκτέλεση συνταγής

  1. Παίρνετε ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι/φόρμα με αποσπώμενη βάση 15 εκ. και το στρώνετε στη βάση του με λαδόκολλα.
  2. Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βάζετε το βούτυρο, το golden syrup και τα κομματάκια σοκολάτας και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν και ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τα μπισκότα, τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα γλασέ και ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.
  3. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι, το στρώνετε ομοιόμορφα και ισιώνετε την επιφάνειά του. Σκεπάζετε το ταψί με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο σας για 2 ώρες περίπου ή μέχρι να παγώσει και σταθεροποιηθεί.

Για τη γκανάζ σοκολάτας: 

  1. Τοποθετείτε τα κομματάκια σοκολάτας σε ένα πυρίμαχο μπολ. Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά τη κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση την αφαιρείτε αμέσως από τη φωτιά και τη ρίχνετε στο μπολ με τη ψιλοκομμένη σοκολάτα. Τα αφήνετε, χωρίς να ανακατεύετε, για 1-2 λ περίπου να αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα και μετά ανακατεύετε με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και έχετε μια πηχτή γκανάζ σοκολάτας.
  2. Ρίχνετε τη γκανάζ πάνω από τη τουρτίτσα σας και την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά της. Τη διακοσμείτε περιμετρικά, ή με άλλο σχέδιο επιλογής σας,  με τα maltesers και τη ξαναβάζετε στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα να σταθεροποιηθεί η γκανάζ. Τη ξεφορμάρετε, τη κόβετε σε κομμάτια και την απολαμβάνετε.

Σημείωση: Προαιρετικά μπορείτε να παραλείψετε τους ξηρούς καρπούς ή τα φρούτα γλασέ. Σε αυτή τη περίπτωση προσθέστε 30-40 γρ. επιπλέον μπισκότα ή digestive ή βουτύρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here