Υλικά συνταγής
Για το παντεσπάνι
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

35 γρ. κακάο

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 βανιλίνη

4 αυγά

140 γρ. ζάχαρη

30 ml ηλιέλαιο

ζάχαρη άχνη για να πασπαλίζετε το παντεσπάνι

Για τη κρέμα
2 κουτιά Μόρφατ ή 400 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα, χτυπημένη σε πηχτή σαντιγί

2 βανιλίνες

200 γρ. ζαχαρούχο γάλα

2 κ.σ. κακάο

Για το σιρόπιασμα
φρέσκος χυμός πορτοκάλι

Για την επικάλυψη
τριμμένη σοκολάτα

Εκτέλεση συνταγής
Για το παντεσπάνι: Κοσκινίζετε σε ένα μπολ το αλεύρι μαζί με το κακάο, το μπέικιν και τη βανιλίνη και τα αναμιγνύετε πολύ καλά με μια μαρίζ. Σε άλλο μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη και τα 4 αυγά και τα χτυπάτε πολύ καλά με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και “ασπρίσουν”.

Στη συνέχεια προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά, το μείγμα αλευριού συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Τέλος ρίχνετε και το ηλιέλαιο και χτυπάτε για 1/2 λ επιπλέον να ενσωματωθεί.

Αδειάζετε το μείγμα σε ένα ταψί 30×40 εκ. στρωμένο με λαδόκολα και το απλώνετε με σπάτουλα φροντίζοντας να καλύψει ομοιόμορφα όλη τη βάση του ταψιού. Το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 12 λ περίπου.

Το βγάζετε από το φούρνο και αμέσως πασπαλίζετε όλη την επιφάνειά του με ζάχαρη άχνη, σκεπάζετε το ταψί με μια μεγάλη καθαρή πετσέτα κουζίνας και αναποδογυρίζετε το παντεσπάνι σας σε πάγκο εργασίας έτσι ώστε να είναι η λαδόκολα στην επάνω πλευρά.

Αφαιρείτε τη λαδόκολα και με τη βοήθεια της πετσέτας τυλίγετε το παντεσπάνι σε ρολό. (δείτε τη διαδικασία στο βίντεο). Το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς για να πάρει το σχήμα του ρολού.

Για τη κρέμα: Σε ένα μπολ ρίχνετε τις μορφατ μαζί με το ζαχαρούχο γάλα και τις βανιλίνες και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί και αφρατέψει το μείγμα.

Για το σιρόπιασμα: Ανοίγετε με προσοχή το παντεσπάνι ρολό ώστε να γίνει επίπεδο και με ένα πινέλο αλείφετε με καλά με το χυμό πορτοκαλιού σε όλη την επιφάνειά του.

Στη συνέχεια ρίχνετε στο κέντρο του τη μισή κρέμα και την απλώνετε με σπάτουλα ομοιόμορφα από άκρη σε άκρη. Τυλίγετε πάλι το παντεσπάνι με τη γέμιση σε ρολό και το αφήνετε στην άκρη

. Προσθέτετε στην υπόλοιπη κρέμα τις 2 κ.σ. κακάο και χτυπάτε με το μίξερ να ενσωματωθούν και έχετε ένα σοκολατένιο μείγμα.

Μεταφέρετε τη σοκολατένια κρέμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής με μεγάλο στόμιο, την απλώνετε πάνω στο κορμό και με μια σπάτουλα την απλώνετε σε όλη την επιφάνειά του.

Τέλος χαράσσετε τη κρέμα με ένα πιρούνι για να πάρει τη μορφή “κορμού”.

Για την επικάλυψη: Πασπαλίζετε πάνω στο κορμό τριμμένη σοκολάτα. τον μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και τον βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον σερβίρετε.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Tip: Μπορείτε μέσα στη κρέμα να αναμίξετε και μερικά κερασάκια γλασέ κομμένα στη μέση.

Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

Πηγή : Synatages

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here