Υλικά:

Για το παντεσπάνι
3 αυγά
75 γραμμάρια ζάχαρη
50 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
25 γραμμάρια κακάο κοσκινισμένο

Για τη γέμιση
250 γραμμάρια πουρές από κάστανο
200 ml κρέμα γάλακτος ελαφριά χτυπημένη
2 κουταλάκια γλυκού λικέρ κρέμα

Για τη κρέμα σοκολάτας
125 γραμμάρια βούτυρο
225 γραμμάρια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1 – 2 κουταλιές σούπας κακάο σκόνη ή σοκολάτα για ρόφημα
Ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
Γκι και ου για τη διακόσμηση

Εκτέλεση:
Φτιάξτε το γλυκό των Χριστουγέννων με απλά υλικά για το γιορτινό σας τραπέζι

Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι : Βάζετε τα αυγά με τη ζάχαρη σε πυρίμαχο μπολ επάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει.

Με ηλεκτρικό μίξερ χτυπάτε το μίγμα για 10 λεπτά ή ώσπου να πήξει και να γίνει σαν κρέμα. (Σ΄ αυτό το στάδιο το χτύπημα είναι απαραίτητο για να αποκτήσει το μίγμα πολύ «αέρα» , ώστε το παντεσπάνι να γίνει πολύ αφράτο).

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Προσθέτετε το αλεύρι και το κακάο στο μίγμα και ανακατεύετε πολύ προσεκτικά, για να μην «ξεφουσκώσει».

Όταν ενωθούν τα υλικά, αδειάζουμε το μίγμα σε τετράγωνο ταψί (20,5 x 20,5 εκ.) σκεπασμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνετε για 10 λεπτά ή ώσπου να γίνει σπογγώδες όταν το πιέζετε.

Απλώστε ένα μεγάλο χαρτί ψησίματος σε επιφάνεια εργασίας και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη. Ξεφορμάρετε επάνω το παντεσπάνι. Σκεπάζετε με υγρή πετσέτα και αφήνετε να κρυώσει. Αυτό θα εμποδίσει το παντεσπάνι να «στεγνώσει» και θα τυλιχθεί ευκολότερα σε ρολό χωρίς να σπάσει).

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με το λικέρ κρέμα. Αλείφετε τον πουρέ κάστανου επάνω στο παντεσπάνι, αφήνοντας περιθώριο 1 εκ. γύρω – γύρω και σκεπάζετε με την αρωματισμένη κρέμα γάλακτος.

Χρησιμοποιώντας το χαρτί ψησίματος διπλώνετε το παντεσπάνι σε ρολό από την πιο μικρή πλευρά. (Το παντεσπάνι δεν θα σπάσει – αλλά και αν σπάσει δεν πειράζει, γιατί θα καλυφθεί). Το γυρίζετε έτσι ώστε η ένωση να είναι προς τα επάνω.

Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας
Χτυπάμε το βούτυρο, ώσπου να μαλακώσει, προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και το κακάο και χτυπάτε, να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέτετε 1 -2 σταγόνες από το καυτό νερό για να αραιώσει ή αν θέλετε χρησιμοποιείτε καυτό γάλα και χτυπάτε. (Το μείγμα δεν πρέπει να είναι πολύ σφικτό, γιατί θα στεγνώσει και δεν θα κόβεται μαζί με το παντεσπάνι).

Σκεπάζετε το παντεσπάνι με μπόλικη κρέμα από το κακάο, ώσπου να καλυφθεί πολύ καλά. Χρησιμοποιώντας τη ράχη από το πιρούνι κάνετε σχέδια κυματιστά σε όλη την επιφάνεια.

Πασπαλίζετε ελαφρά με ζάχαρη άχνη και διακοσμείτε με φύλλα γκι και ου ή με άλλη διακόσμηση της επιλογής σας. Αφήνετε το ρολό να «σφίξει» για μερικές ώρες πριν το κόψετε σε φέτες και το σερβίρετε.

Τα μυστικά της συνταγής :
Μπορείτε να ετοιμάσετε το ρολό και να το διατηρήσετε στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ.

Επίσης, μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικές γεμίσεις, όπως κρέμα γάλακτος με βύσσινα ή κρέμα γάλακτος με πορτοκάλι.

Η συνταγή είναι από ένθετο “Τι να μαγειρέψω στις γιορτές;” που κυκλοφορεί μαζί με το TV Ζάπινγκ την Παρασκευή. Περισσότερες απολαυστικές συνταγές θα βρείτε στο ένθετο του TV Ζάπινγκ.

Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here