Θα φτιάξεις «λαγάνα». Μπορείς.

Τα υλικά που πρειάζεσαι:
500 γρ. αλεύρι σκληρό (Σημαντικό)
350 γρ. νερό
10 γρ. μαγιά ξερή
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ. αλάτι
Σουσάμι
Για το άλειμμα της λαγάνας ένα κρασοπότηρο με νερό και 1 κ.γ. ζάχαρη



Διαδικασία:
Στο μπολ του μίξερ ρίχνεις το νερό (ελάχιστα χλιαρό ή της βρύσης. Αν είναι ζεστό πολύ θα κάψει τη μαγιά και δεν θα φουσκώσει), τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύεις με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί, τελείως, η μαγιά.

 
Αφήνεις 5′ με 10′ λεπτά τη μαγιά να φουσκώσει και να αναπτυχθεί (θα δεις στην επιφάνεια να δημιουργούνται πολλές φουσκάλες).

 
Ρίχνεις πάνω από τη μαγιά που έχει πια φουσκώσει το αλεύρι, το αλάτι.
 
Χτυπάς καλά με τον γάντζο μέχρι να γίνει μία μπάλα και ξεκολλήσει από τον κάδο.
 
Προσοχή ξεκινάς με την χαμηλή σκάλα για να μην πεταχτεί το αλεύρι παντού μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά και στη συνέχεια ανεβάζεις στην δυνατή σκάλα για 7-8 λεπτά.
 
Βάζεις το έτοιμο ζυμάρι σε ένα μεγάλο μπολ, το σκεπάζεις καλά με μία μεμβράνη και το αφήνεις να φουσκώσει. Πρέπει να διπλασιασθεί σε μέγεθος.

 
Παίρνεις το ζυμάρι (με αλευρωμένα χέρια για να μην κολλάει) και το ανοίγεις πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια με τη βοήθεια ενός πλάστη και στη συνέχεια με τα χέρια μέχρι να δώσεις το σχήμα και το μέγεθος που θες. Φτιάξε 2 έως 4 λαγάνες με αυτό το ζυμάρι.
 
Τοποθετείς τις λαγάνες σε ταψί με λαδόκολλα, αλείφεις (πολύ ελαφρά) με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζεις με μπόλικο σουσάμι.

 
Αφήνεις και πάλι τις λαγάνες να φουσκώσουν για περίπου 20′-30′ και, στη συνέχεια, κάνεις με τα χέρια μικρά βαθουλώματα για να είναι αλλού «ψωμωμένη» και αλλού «τραγανή».

 
Ψήνεις στους 200°C (12′ με 15′ ανάλογα με το πάχος και το φούρνο) μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Αν μπορείς να περιμένεις τις ψήνεις μία μία.
 
ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here