Η τελευταία ημέρα του κοσμικού ημερολογιακού έτους 2018 είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην απόδοση της εορτής των Χριστουγέννων και στη μνήμη της Οσίας Μελάνης της Ρωμαίας.

Η Αγία Μελάνη γεννήθηκε στη Ρώμη, γύρω στο 380 μ.Χ. και καταγόταν από αρχοντική οικογένεια. Οι γονείς της την πάντρεψαν σε ηλικία 14 ετών, παρά το γεγονός ότι η ίδια είχε εκδηλώσει την επιθυμία να αφιερωθεί στο Χριστό.

Μετά το θάνατο των δύο παιδιών που απέκτησε, καθώς και των γονέων της, έπεισε το σύζυγό της Απελλιανό να ακολουθήσουν τον δρόμο της άσκησης. Διέθεσαν την αμύθητη περιουσία τους για να ανακουφίσουν τους φτωχούς, αλλά και για την ανέγερση ναών και μοναστηριών.

Επισκέφτηκαν τους Αγίους Τόπους και τα ονομαστά ασκητικά κέντρα της Αιγύπτου, και έλαβαν ευλογίες και νουθεσίες από γνωστούς ασκητές.

Μετά από το θάνατο και του συζύγου της, η Οσία Μελάνη εγκαταστάθηκε στα Ιεροσόλυμα, όπου και ηγήθηκε μεγάλης μοναστικής αδελφότητας. Ζούσε ασκητικότατα και προσευχόταν ακατάπαυστα σε σκοτεινό σπήλαιο, όπου και τελικά κοιμήθηκε μετά από σύντομη ασθένεια.

Τελευταία ημέρα του έτους η σημερινή, και καλούμαστε να κάνουμε ο καθένας ενδοσκόπηση και με θάρρος να προβούμε στη δική μας αξιολόγηση, να αποτιμήσουμε τη ζωή μας ως ιστορία αλλά και πορεία προς τα εμπρός.

Είναι πολλά που μας πληγώνουν μέσα στο μάταιο βίο και ενδεχομένως θέλουν να μας οδηγήσουν στην απελπισία και τα αδιέξοδα. Είναι κι άλλα θεάρεστα που θέλαμε να επιτελέσουμε και δεν προλάβαμε.

Ο πιστός άνθρωπος βρίσκεται σε εγρήγορση, εξαγοραζόμενος τον καιρό, αφού γνωρίζει ότι η κάθε μέρα είναι μια νέα ευκαιρία. Μια νέα ευλογία του Παντοκράτορα Θεού μας.

Ακόμη, ο συνετός άνθρωπος συνειδητοποιεί, μέσα από την εν Χριστώ παιδεία, το παροδικό του βίου τούτου, ανεξάρτητα από τα συμβαίνοντα, είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα.

Προσεύχεται να κυριαρχήσει στην κτίση ολόκληρη το αγαθό, το τίμιο και το αληθινό, έχοντας κατά νουν ότι κι αυτή μέχρι τη στιγμή τούτη στενάζει και ωδινάται.

Προσδοκούμε διακαώς καλύτερες ημέρες για την πατρίδα μας με ενότητα και αγάπη μεταξύ μας. Ενατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, αγωνιστικότητα και δημιουργικότητα.

Επιθυμούμε να πρυτανεύσουν μέσα μας και γύρω μας η ειρήνη και η γαλήνη, καθώς και στην οικουμένη ολόκληρη!

Καλή και ευλογημένη η νέα χρονιά!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here