Πάτερ Θαδδαίος: “Ενώ εμείς καλούμαστε να πράττουμε καλά έργα δεν σωζόμαστε κάνοντας μόνο καλά έργα.

Αν εμείς σωζόμασταν κάνοντας μόνο καλά έργα τότε δεν θα χρειαζόταν να έρθει ο Χριστός να μας σώσει.

Στην ουσία εμείς καλούμαστε να είμαστε και καλοί χριστιανοί και και να κάνουμε καλά έργα. Και πάνω απ΄όλα σωζόμαστε με την ελεημοσύνη του Θεού. Η σωτηρία έρχεται μόνο όταν αλλάζει ο νους μας με τη δύναμη του Θεού.

Ο Άγιος Συμεών ο νέος θεολόγος αναφέρει ότι είναι απαραίτητο μέχρι το τέλος της κοσμικής μας ζωής να αποκτήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Θεού την ησυχία, την ταπεινοφροσύνη, την πραότητα: “Η μελλοντική ζωή η ζωή των χριστιανών στον άλλο κόσμο δεν εξαρτάται ούτε κρίνεται με το αν ο άνθρωπος αρνήθηκε τα επίγεια αγαθά ούτε αν κατέφυγε στον μοναχισμό ούτε αν νήστευε ούτε αν αγρυπνούσε ούτε αν προσευχόταν ούτε αν έκλαιγε ούτε αν έκανε καλά έργα στη ζωή του αλλά προσεκτικά θα κριθεί αν είχε κάποια ομοιότητα με τον Χριστό ομοιότητα σαν αυτή που έχει ο γιος με τον πατέρα του.

Ο Απόστολος Παύλος λέει: “Παιδί μου εγώ πάλι πονώ μέχρι να μεταμορφωθώ σαν τον αναστημένο Χριστό”.

Το να μοιάζουμε με τον Χριστό σημαίνει να αποκτήσουμε τα χαρακτηριστικά του: ειλικρίνεια, πραότητα, δικαιοσύνη και μαζί με όλα αυτά ταπεινοφροσύνη και φιλανθρωπία.

Όπου βρίσκεται το φως του Κυρίου εκεί μας χαρίζονται όλοι οι θησαυροί. Το φως βρίσκεται στην καρδιά μας, όπου βρίσκεται η σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος. Από τη σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος προέρχονται όλοι οι καρποί της ζωής”.

Από το βιβλίο Πνευματικές συζητήσεις
Γέροντος Θαδδαίου Βιτόβνιτσας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here