Άγιος Ιωάννης Κροστάνδης

– Με την μετάνοια και εξομολόγηση απαλλασόμαστε από το βάρος των αμαρτιών μας.

– Πάρε στερεά απόφαση στην ψυχή σου να μισείς κάθε αμαρτία σκέψεως, λόγου και πράξεως… κάθε αμαρτία προέρχεται από την φιλαυτία.

– … Η πραγματική ζωή βρίσκεται στην σταύρωση και νέκρωση του παλαιού ανθρώπου… Χωρίς την νέκρωση του παλαιού σαρκικού ανθρώπου, δεν υπάρχει ζωή αληθινή ή αιώνια μακαριότης.

– Εφόσον ο άνθρωπος ικανοποιεί τις αισθήσεις του, γίνεται σαρκικός και απομακρύνει από τον εαυτό του το Πανάγιο Πνεύμα του Θεού, το οποίο δεν μπορεί να κατοικεί σε όσους ζουν σαρκική ζωή· «Τις κοινωνία φωτί προς σκότος;» (Β’ Κορ. 6,14)… Όταν υπερβολικά ικανοποιώ την σάρκα μου, γίνομαι ο χειρότερος εχθρός μου.

– Να νηστεύεις και να προσεύχεσαι και θα κατορθώσεις μεγάλα πράγματα. Ο λαίμαργος είναι ανίκανος για μεγάλα πράγματα.

– Όταν απορρίπτουν την νηστεία λησμονούν από τι προήλθε η πτώση των πρωτοπλάστων (από την ακρασία)… Η ακρασία είναι η αιτία κάθε αμαρτίας μεταξύ των αμθρώπων.

– Ο εχθρός μπαίνει στις καρδιές των ανθρώπων διότι παραδίδονται σε σαρκικό τρόπο ζωής, στην λαιμαργία, και διότι δεν προσεύχονται.

– Καρδιά υπερχορτασμένη αποστρέφεται τον Κύριο και γίνεται σκληρή και αναίσθητη σαν την πέτρα.

– Όταν κανείς τρέφεται πλούσια γίνεται σαρκικός, ενώ με την νηστεία ελκύει ο άνθρωπος το Άγιο Πνεύμα και γίνεται πνευματικός.

– Όσο περισσότερο μένουμε χωρίς εξομολόγηση, τόσο περισσότερο περιπλεκόμαστε στα δεσμά της αμαρτίας.

– Για τον αληθινό χριστιανό ο θάνατος είναι απλώς ύπνος μέχρι την ημέρα της αναστάσεως, ή σαν γέννηση σε νέα ζωή…

Πηγή : https://simeiakairwn.wordpress.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here