Μη ζητήσεις να πάρεις συμβουλή από κάποιον που δεν ακολουθεί τον δικό σου τρόπο ζωής, έστω κι αν είναι πολύ σοφός.

Είναι προτιμότερο νʼ αναθέσεις τα προβλήματά σου σʼ έναν απλοϊκό άνθρωπο με πείρα από τα πράγματα, παρά σʼ έναν φιλόσοφο, που μιλάει με λογική στηριγμένη στη θεωρητική εξέταση των πραγμάτων, χωρίς όμως να έχει και τη σχετική πείρα.

Και η πείρα είναι όχι το να μπει κανείς στα πράγματα και να ερευνήσει μερικές μόνο πλευρές τους, χωρίς να έχει ακόμη αποκτήσει ο ίδιος τη γνώση από την εργασία, αλλά το να αισθανθεί έμπρακτα την ωφέλεια ή τη ζημιά των πραγμάτων αυτών, έχοντάς τα δοκιμάσει για πολύ καιρό.

Γιατί πολλές φορές ένα πράγμα φαίνεται επιζήμιο, ενώ κρύβει μέσα του μεγάλη ωφέλεια. ΄Αλλοτε πάλι, αντίθετα, φαίνεται απόλυτα ωφέλιμο, ενώ εσωτερικά είναι όλο βλάβη. Γιʼ αυτό και πολλοί άνθρωποι ζημιώθηκαν όχι λίγο από πράγματα φαινομενικά κερδοφόρα.

Να χρησιμοποιείς λοιπόν ως σύμβουλό σου εκείνον, που από πείρα γνωρίζει καλά τη φύση και τη δύναμη των διαφόρων πραγμάτων, και που μπορεί να τα διακρίνει αλάθητα.

Όποιος έκανε σωστή χρήση της ελευθερίας πρώτα στον εαυτό του, είναι μετά άξιος εμπιστοσύνης για να την παραδώσει και στους άλλους με επιστημοσύνη.

Σε κάθε ζήτημα να πιστεύεις ότι έχεις ανάγκη διδαχής, κι έτσι σε όλη σου τη ζωή θα αποδεικνύεσαι σοφός.

Αββάς Ισαάκ ο Σύρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here