Οι 8 τάρανδοι που οδηγούν το έλκηθρο του Άη Βασίλη : Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder, Blitzen. Το 1939 προστέθηκε και ο Rudolph.

A Visit from St. Nicholas
“A Visit from St. Nicholas”, more commonly known as “The Night Before Christmas” and “‘Twas the Night Before Christmas” from its first line, is a poem first published anonymously in 1823 and later attributed to Clement Clarke Moore, who claimed authorship in 1837.

Οι 8+1 ιπτάμενοι τάρανδοι του Άη Βασίλη – Santa Claus’s reindeer.
Όλοι ξέρουμε (ιδιαίτερα τα παιδιά…) για τον Άη Βασίλη και για τους ταράνδους του που σέρνουν το έλκηθρο με τα δώρα. Οι τάρανδοι όμως έχουν και ονόματα και ιστορία που ξεκίνησε το 1823 με ένα ποίημα στη Νέα Υόρκη.

Τα ονόματα των (αρχικά) 8 ιπτάμενων ταράνδων που οδηγούν το έλκηθρο του Άη Βασίλη είναι οι : Ντάσερ, Ντάνσερ, Πράσνερ, Βίξεν, Κόμετ, Κιούμπιτ, Ντόνερ και Μπλίτζεν. Ο Ρούντολφ, ο τάρανδος με την κόκκινη μύτη, προστέθηκε το 1939 με βάση μια ιστορία του Robert L. May.

Οι 8 ιπτάμενοι τάρανδοι του Άη Βασίλη
Το έτος είναι 1823, 23 Δεκεμβρίου πλησιάζουν Χριστούγεννα και εκείνο το πρωινό ο κόσμος των Χριστουγέννων θα αλλάξει για πάντα. Σε μια εφημερίδα της Νέας Υόρκης δημοσιεύεται ένα ποίημα ανώνυμα, λέγεται «A visit from St. Nicholas», επίσης γνωστό και ως Twas The Night Before Christmas.

Το ποίημα αυτό που έγραψε ο Clement Clarke Moore καθηγητής Ελληνικής και Ανατολίτικης λογοτεχνίας συνέβαλλε κατά κύριο λόγο στην διαμόρφωση της ιδέας και της εικόνας που έχουμε σήμερα για τον Άη Βασίλη, ή μάλλον τον Santa Claus ή St. Nicholas.

Από την εξωτερική εμφάνισή του, την νύχτα που επισκέπτεται τα παιδιά, τον τρόπο με τον οποίο μετακινείται, τους ταράνδους που χρησιμοποιεί και τα ονόματα τους, το ότι φέρνει δώρα στα παιδιά ακόμα και το ότι μπαίνει από την καμινάδα. Σε αυτό το ποίημα βρίσκουμε για πρώτη φορά αναφορά στους ταράνδους του Άη Βασίλη και τα ονόματά τους.

Τα ονόματα των 8 ταράνδων που οδηγούν το έλκηθρο του Άη Βασίλη

Το ονόματα των ταράνδων είναι :

1. Dasher
2. Dancer
3. Prancer
4. Vixen
5. Comet
6. Cupid
7. Donder
8. Blitzen

Για να ολοκληρωθεί όμως η λίστα αυτή έπρεπε να έρθει το 1939 τότε ήταν που το τραγούδι Rudolph the Red – Nosed Reindeer σε εκτέλεση του Gene Autry διείσδυσε στην συλλογική κουλτούρα και με την τεράστια απήχησή του επέβαλε τον Ρούντολφ ως αρχηγό και οδηγό των ταράνδων του Άη Βασίλη.

«Μια παραμονή Χριστουγέννων τόσο σκοτεινή και ομιχλώδη που ο Άη Βασίλης είχε πρόβλημα να ξεκινήσει την καθιερωμένη διαδρομή του και να παραδώσει τα χριστουγεννιάτικα δώρα σε όλα τα καλά παιδιά του κόσμου, διέκρινε ανάμεσα στο κοπάδι με τους ταράνδους του έναν μικρό τάρανδο που η μύτη του ήταν τόσο φωτεινή που αν οδηγούσε τους άλλους ταράνδους στην διάρκεια εκείνης της νύχτας ο Άη Βασίλης θα μπορούσε να κάνει την διαδρομή του και έτσι ο Ρούντολφ έσωσε τα Χριστούγεννα έγινε ήρωας και ο πιο γνωστός από όλους τους ταράνδους του Άη Βασίλη.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here