Ένα από τα πιο σπάνια μνημεία της ορεινής Αχαΐας που έχει μεγάλη αρχαιολογική και θρησκευτική αξία είναι ο ναός της Παναγίας της Μέτζενας, στην Πλατανόβρυση.

Το χωριό βρίσκεται στις πλαγιές του Παναχαϊκού, λίγο πριν από την είσοδο στην Χαλανδρίτσα. Ο ναός της Παναγίας της Μέτζενας είναι το χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς.

Πρόκειται για ένα βυζαντινό μνημείο, από τους σπανιότερους ναούς στην Ελλάδα που έχει κτιστεί το 1.400 περίπου μ.Χ. πάνω σε τμήμα ρωμαϊκού κτιρίου που πιθανότατα ήταν λουτρά.

Ο ναός διαθέτει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που τον κάνει να ξεχωρίζει ενώ έχει σχήμα τετράγωνο, το οποίο διαιρείται σε τρία άνισα κλίτη. Ο χωρισμός γίνεται με δύο τοίχους, αλλά στο μέσο του κάθε τοίχου έχουν τοποθετηθεί δύο κίονες.

Η στέγη και των τριών κλιτών ήταν ξύλινη, με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος, τύπος ο οποίος ονομαζόταν τρίκλιτη βασιλική. Είναι αφιερωμένος στη Κοίμηση της Θεοτόκου.

Το βίντεο του Κώστα Θεοδωρόπουλου παρουσιάζει από διάφορες οπτικές πτυχές το σημαντικό αυτό μνημείο για την περιοχή που δυστυχώς παραμένει από τουριστικής προσέλευσης αναξιοποίητο αφού λίγοι επισκέπτες γνωρίζουν για την ύπαρξη του.

Πρόσφατα μάλιστα και συγκεκριμένα στις 22 Ιουνίου παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Alpha “Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση”.

Στην εκπομπή Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση , Alpha TV η Παναγία της Μέτζενας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here