Βολές του Οικ. Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου κατά Πατριαρχείου της Μόσχας

«Το Φανάρι είναι πάντοτε πηγή φωτός και ελπίδας. Και δεν σβήνει ούτε με τους ανέμους που φυσούσαν τότε από Ανατολή και Δύση ούτε με τους ανέμους που φυσούν παγεροί σήμερα από τις στέπες του Βορρά».

Αυτό δήλωσε στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος σε μια ομιλία υψηλών τόνων επιτέθηκε με οξύτητα και ευθέως στο Πατριαρχείο Μόσχας, που αντιδρά στην παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Μάλιστα, τόνισε ότι «το θέμα του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι εκκλησιαστικόν γεγονός και όχι αξεσουάρ της πολιτικής».

Ειδικότερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που συμπληρώνει φέτος τα 28 χρόνια στον θώκο του και χθες γιόρτασε την ονομαστική του εορτή, κατά τον Μεγάλο Εσπερινό στην Ιερά Μονή Βαλουκλή και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και του μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, εστίασε στο ουκρανικό ζήτημα και στις αντιδράσεις του Πατριαρχείου Μόσχας.

«Η αλήθεια για την Ουκρανία, για την Εκκλησία της, για τα περί αυτήν γενόμενα, θα διαλάμψει και θα κατισχύσει», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μιλώντας για… συκοφάντες.

Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στον μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, ο κ.κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι «εσείς και εμείς ευρισκόμεθα εις το επίκεντρον διεργασιών, αποφάσεων, αλλαγών, νέων διαρθρώσεων των ορθοδόξων πραγμάτων, αλλά και αμφισβητήσεων, επιθέσεων, συκοφαντιών, μεγάλων διαστρεβλώσεων της αληθείας και της πραγματικότητας.

Εμείς απαντάμε: “Γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς”. “Ουδέν έρπει ψεύδος εις γήρας χρόνου”, δι’ αυτό μη ανησυχείτε, μακαριώτατε αδελφέ. “Ψεύδους ουδέν ασθενέστερον και αληθείας ουδέν ισχυρότερον”, όπως θα έλεγε και εν προκειμένω ο την γλώτταν χρυσορρήμων».

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όταν, απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ο μητροπολίτης Κιέβου μιλώντας ελληνικά είπε: «Στο πρόσωπό σας χαιρετίζω και όλη την ιεραρχία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος και αναμένω την τιμή και χαρά της συλλειτουργίας μας στο μέλλον», δίνοντας και ένα μήνυμα υπέρ της αναγνώρισης της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Στην Κωνσταντινούπολη, για να ευχηθούν στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ταξίδεψαν αρκετοί αρχιερείς από όλο τον κόσμο, από την Εκκλησία της Ελλάδος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβερνήσεως, ο βουλευτής Γεώργιος Κουμουτσάκος, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, και πολλοί πιστοί.

Καθημερινή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here