Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής Ματθαίου ΙΒ

Ἀδελφοί, πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις ὑμῶν καὶ ὑπείκετε· αὐτοὶ γὰρ ἀγρυπνοῦσιν ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ὑμῶν ὡς λόγον ἀποδώσοντες· ἵνα μετὰ χαρᾶς τοῦτο ποιῶσι καὶ μὴ στενάζοντες· ἀλυσιτελὲς γὰρ ὑμῖν τοῦτο. 18 Προσεύχεσθε περὶ ἡμῶν· πεποίθαμεν γὰρ ὅτι καλὴν συνείδησιν ἔχομεν, ἐν πᾶσι καλῶς θέλοντες ἀναστρέφεσθαι. 19 περισσοτέρως δὲ παρακαλῶ τοῦτο ποιῆσαι, ἵνα τάχιον ἀποκατασταθῶ ὑμῖν. 20  Ὁ δὲ Θεὸς τῆς εἰρήνης, ὁ ἀναγαγὼν ἐκ νεκρῶν τὸν ποιμένα τῶν προβάτων τὸν μέγαν ἐν αἵματι διαθήκης αἰωνίου, τὸν Κύριον ἡμῶν  Ἰησοῦν, 21 καταρτίσαι ὑμᾶς ἐν παντὶ ἔργῳ ἀγαθῷ εἰς τὸ ποιῆσαι τὸ θέλημα αὐτοῦ, ποιῶν ἐν ὑμῖν τὸ εὐάρεστον ἐνώπιον αὐτοῦ διὰ  Ἰησοῦ Χριστοῦ, ᾧ ἡ δόξα εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων· ἀμήν.

Ερμηνεία 

Είναι ένα απόσπασμα από την προς Εβραίους επιστολή, όπου ο απόστολος Παύλος δίνει οδηγίες στους πιστούς για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται προς τους πνευματικούς τους πατέρες και διδασκάλους. Να πείθεσθε, λέει, στους πνευματικούς σας και να υποτάσσεσθε σ’ αυτούς.

Διότι αγρυπνούν για τη σωτηρία των ψυχών σας, επειδή θα δώσουν λόγο στον Χριστό για τις ψυχές σας. Να τους υπακούτε, για να ενθαρρύνονται με την υπακοή σας, ώστε να επιτελούν το έργο τους αυτό με χαρά και όχι με στεναγμούς.

Διότι δεν σας συμφέρει να στενάζουν εξαιτίας σας οι πνευματικοί σας πατέρες, επειδή ο Θεός θα σας τιμωρήσει γι’ αυτό. Να προσεύχεσθε λοιπόν για μας και ιδιαιτέρως για μένα, για να επανέλθω κοντά σας το συντομότερο.

Πνευματική τελειότητα

Ο απόστολος Παύλος στη συνέχεια λέει ότι ο Θεός Πατήρ, που είναι ο χορηγός της ειρήνης, ανέστησε εκ νεκρών τον Κύριο Ιησού, τον μεγάλο ποιμένα των πνευματικών προβάτων. Τον ανέστησε για να εισέλθει στον ουρανό και να προσφέρει εκεί ως εξιλαστήρια θυσία το αίμα του, με το οποίο διαβεβαιώθηκε πλέον αιώνια η διαθήκη μεταξύ Θεού και ανθρώπων.

Μια διαθήκη που εξασφαλίζει τη σωτηρία των ανθρώπων. Και κατόπιν ο θείος Απόστολος εύχεται στον Θεό Πατέρα να τελειοποιήσει τους πιστούς σε κάθε αγαθό έργο, ώστε να επιτελούν το θέλημά του. Και ζητά από τον Θεό να ενεργήσει στο εσωτερικό τους το θείο θέλημα με τη μεσιτεία του Ιησού Χριστού, στον Οποίο ανήκει η δόξα στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here